Kerstmis: zes mythes over voeding ontkracht

|In de kijker

De kerstperiode komt eraan. Traditiegetrouw lezen we dan de gekste 'voedingstips' om een indigestie te vermijden of je uitspattingen achteraf recht te zetten. Waar of niet waar? Je leest het hier. 👇

Iedereen heeft wel iets over voeding te vertellen, want 'het schijnt dat ...'. Met dit artikel helpen we je om het kaf van het koren te scheiden. Laten we samen enkele mythes over voeding ontrafelen. Of anders gezegd: geniet dit jaar met volle teugen!

“Als ik sport, mag ik mijn lepel extra diep in de chocolademousse steken” 🏃

NIET WAAR

Met het oog op de eindejaarsfeesten en onze goede voornemens zetten sommigen vlug nog een tandje bij. Ze beginnen last minute met lopen of een andere sport, zodat die fantastische feestdis zich straks niet laat zien op de weegschaal. Maar sporten alleen volstaat niet, want vooral hoeveel calorieën je naar binnen speelt is belangrijk. Als je je volpropt met gerookte zalm en roomijs, dan maakt het niets uit dat je vooraf nog je kilometers hebt gelopen. Een goed evenwicht, daar draait het om. Eet op kerstavond alles wat je wilt, maar leg je bord niet boordevol en eet niet tot de knoop bijna van je broek springt.

We weten het intussen allemaal: dagelijks bewegen (bv. minstens 30 minuten wandelen) is ideaal en zelfs een must voor je lichaam. Bovendien houd je er een goed gevoel aan over!

De dagen vóór een feestmaaltijd moet je enkele maaltijden overslaan 🕐

NIET WAAR

Enkele dagen de broekriem aanhalen, is op zich niet gevaarlijk (sommigen beweren trouwens dat je verdikt als je het ontbijt overslaat, maar ook dat is niet waar). Op langere termijn kan 'intermittent fasting' echter leiden tot tekorten, een slechte adem of uitdroging. Zorg gewoon dat je niet meer calorieën inneemt dan dat je verbruikt. Logisch, toch? Enkele maaltijden voor kerstavond overslaan is niet zo heel erg, maar het uiteindelijke resultaat zal niet veel soeps zijn. Wedden dat je de avond zelf dubbel zo veel eet en dus eigenlijk in één keer meer (lees: té veel) calorieën naar binnen werkt?

Na de feestdagen moet je je lever ontgiften

NIET WAAR

De lever wordt vaak beschouwd als een filter die we na een copieuze maaltijd moeten reinigen. Maar vergis je niet: je lever is niet zoals een waterfilter! Poedertjes, drankjes, voedingssupplementen, citroensap ... In de aanloop naar de feestdagen staan de winkels en het internet vol met plantaardige oplossingen om je lever te ontgiften (= de toxinen afvoeren).

In zijn boek 'Les pouvoirs cachés du foie' (uitgegeven bij Flammarion/Versilio) herinnert prof. Gabriel Perlemuter ons eraan dat de lever in feite geen toxinen bevat. We moeten de lever eerder bekijken als een zuiveringsstation waar al onze voeding doorheen moet. Het orgaan zet de grondstoffen om in stoffen die van levensbelang zijn voor ons lichaam en verwijdert meteen de afvalstoffen die daarna overblijven.

Alcohol, te veel suiker en te veel vet zijn niet ideaal voor de lever. Zorg daarom na een feestmaaltijd voor een evenwichtige voeding. Denk aan soep, fruit en groene groenten!

Water voert het vet af 💧

NIET WAAR

Hoe meer je drinkt, hoe meer vet je verliest ... Dat is nog zo'n misvatting. Water is uiteraard essentieel voor een goede stofwisseling. Zo blijft je lichaam mooi gehydrateerd en blijft het vochtgehalte op peil. Nadat je hebt gedronken, scheidt je lichaam de afvalstoffen van je eigen metabolisme uit. Het gaat dan om water, en niet om vet.

De gouden raad? Eet evenwichtig, gevarieerd en niet te veel. Water is geen wondermiddel om je na een zware feestmaaltijd toch lekker licht te voelen. Voorlopig heeft nog geen enkele studie aangetoond dat mensen die meer water per dag drinken dan anderen, ook effectief meer calorieën zouden verbruiken. Ja, je moet water drinken. Maar neen, het is geen wondermiddel.

Tijdens de feestdagen belanden veel luxeproducten in de vuilnisbak 🥕

WAAR, maar ...

Tijdens de eindejaarsperiode kunnen onze maaltijden niet uitgebreid en luxueus genoeg zijn. Met alle gevolgen van dien. Maar onze vuilnisbakken zitten niet propvol met foie gras, zalm, oesters of kalkoen. Neen, ze puilen uit met ... groenten! Uit een onderzoek van Ipsos blijkt dat in 58% van de gevallen vooral groenten worden weggegooid, en in mindere mate vlees (43%) en zoetigheden (41%). Een hekel aan voedselverspilling? Volg onze 'zero waste' tips!

Na raclette mag je geen ijs eten 🧀

NIET WAAR

Naar het schijnt zou ijs de kaas in onze maag doen stollen en onze spijsvertering tegenwerken. Maar niets is minder waar. Raclette is absoluut vettig en zwaar verteerbaar. Daarom kies je daarna het best een fris en licht dessertje. Een verse fruitsalade is bijvoorbeeld de meest evenwichtige oplossing. Maar niets houdt je tegen om na raclette toch een stukje van die romige ijsstronk te eten.

Moraal van dit verhaal? Geniet van alles, maar met mate!

Ken je nog andere algemene 'waarheden' over voeding? Deel ze op onze Facebookpagina!

 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen