Kerstmenu: een feestelijk & 100% biologisch voorgerecht

|Recepten, Food

In samenwerking met restaurant Les Filles en de FÄRM winkels stellen we je dit jaar een 100% biologisch kerstmenu voor. Je herinnert je vast nog dat we het al eerder over deze twee toppers hadden. Nee? Op artikel Les Filles en artikel FÄRM ontdek je alvast wat meer informatie over onze partners.

Bovendien vind je alle ingrediënten van deze recepten terug in alle FÄRM winkels. Betalen kan zelfs met ecocheques en/of maaltijdcheques.

Smakelijk!!

TAARTJE VAN WITLOOF EN EEKHOORNTJESBROOD

Moeilijkheidsgraad: vrij moeilijk
Prijs: €5 / pp
Voorbereiding : 20 min
Bereiding: 40 min

Ingrediënten voor 4 personen:

6 stronken witloof uit volle grond
40 g boter + 30 g voor het eekhoorntjesbrood
1 el vloeibare honing
40 g gedroogd eekhoorntjesbrood (bv. van het merk Supersec)
10 cl droge witte wijn
40 cl hoeveroom
2 eieren
50 g geraspte parmezaan
Fleur de sel en versgemalen peper
1 vel biobladerdeeg met boter (kant-en-klaar)

Bereiding

Stap 1 : 

Verwarm de oven voor op 190 °C. Snijd het vel bladerdeeg in vier rechthoeken. Houd rekening met de grootte van het witloof. Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg de vellen erop. Leg opnieuw een vel bakpapier op het bladerdeeg. Plaats er een tweede ovenplaat bovenop, zodat het deeg niet gaat zwellen. Plaats het bladerdeeg 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Stap 2 : 

Halveer ondertussen de witloofstronken en leg ze in een pan met de gesneden kant naar onderen. Voeg kleine klontjes boter, de honing en 1 cm water toe. Stoof het witloof 5 minuten op een matig vuur, tot het vocht verdampt is en het witloof karamelliseert. Let goed op dat de stronkjes niet aanbranden, maar keer ze niet om.

Stap 3 : 

Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een pan met de boter en de witte wijn. Voeg 2 cm water toe en laat het eekhoorntjesbrood op een zacht vuur zwellen tot het vocht is opgenomen. Voeg indien nodig water toe. Laat het vocht verdampen en laat het eekhoorntjesbrood karamelliseren. Doe dan de room erbij.

Stap 4 : 

Laat de room met eekhoorntjesbrood afkoelen. Voeg daarna de opgeklopte eieren en de parmezaan toe. Breng op smaak met peper en zout. Lepel de room op het bladerdeeg en leg er een half witloofstronkje op. Schuif de taartjes 15 minuten in de oven. Dien ze warm of lauw op.

! TIP !

Paddenstoelen en vele andere producten zijn ideaal om te drogen. Hun grootste troef? Ze hebben meer smaak. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te bewaren en te vervoeren. Als ze in goede omstandigheden worden gedroogd (meteen na het oogsten en op een lage temperatuur) of gedehydrateerd (nog beter!), blijven alle goede eigenschappen optimaal bewaard.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen