Hoe voeg je zaden toe aan je dagelijkse voeding?

|Tips

Op zoek naar een gezonde toevoeging aan je gerechten? Dan zijn pitten en zaden een smakelijke en gezonde keuze. Aan soorten geen gebrek. Elk heeft zijn eigenheid en allemaal bezitten ze een grote dosis gezonde vezels, eiwitten, mineralen en vitaminen.

In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over :

  •  de lekkere en gezonde eigenschappen van zaden
  •  de vele soorten die er bestaan
  •  hoe je ze kunt gebruiken in je bereidingen

Wat zijn de voordelen van het eten van pitten en zaden?

Pitten en zaden eet je vaak in kleine hoeveelheden. Desondanks dragen ze bij aan een gezonder en duurzamer voedingspatroon. In tegenstelling tot heel wat volkorenproducten worden pitten en zaden in hun volledige vorm verwerkt. Op die manier zitten ze bomvol eiwitten, onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen B1 en E, en minderalen zoals magnesium en ijzer.

De vele vezels zorgen dat je sneller een verzadigd gevoel hebt en bevorderen de spijsvertering. De onverzadigde vetten houden je bloedsuikerspiegel in balans en stimuleren je vetverbranding. De omega 3-vetten houden dan weer je hormonen in balans.

Pitten en zaden zijn een ideale aanvulling op je dagelijkse voeding en zorgen voor een evenwichtige balans. Ze zijn uitstekend als vulling in muesli, maar kunnen ook gebruikt worden om extra smaak te geven aan je broden, soepen of salades.

Zorg daarbij steeds voor variatie. Er bestaan talloze soorten pitten en zaden, daarover hieronder meer. Mogelijkheden genoeg om te experimenteren, dus. Door veel te variëren, profiteer je maximaal van de vele gezondheidsvoordelen.

Leg pitten en zaden op de rooster

Pitten en zaden zorgen sowieso voor een gezonde boost. Geef je ze graag wat extra smaak of laat je liever nog meer aroma’s vrijkomen? Rooster ze dan in een pan of in de oven. Houd ze wel in de gaten, want die kleine pitten en zaden kun je snel te bruin bakken.

Wat zijn de populairste pitten en zaden?

 

Zoals hierboven uitgelegd, is er geen tekort aan zaadsoorten. Er is voor elk wat wils. Om je wegwijs te maken, leggen we je uit wat de voordelen zijn van 8 zaden en hoe je ze in je recepten kunt verwerken.

  • Pijnboompitten zitten vol eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze zijn heel veelzijdig en toepasbaar in een pasta of slaatje. Introduceer pijnboompitten bijvoorbeeld in een lekkere capresesalade.
  • Pompoenpitten staan bekend om hun fytosterolen, die een positieve invloed hebben op onze cholesterol, blaas en mogelijke nierstenen. Bak daarom bijvoorbeeld een brood gevuld met pompoenpitten.
pignon-de-pain-graines
graines-de-tournesol
  • Zonnebloempitten beschikken over een hoge dosis vitamine E en zijn een goede bron voor vezels. Daarnaast werken ze anti-inflammatoir. Meng enkele geroosterde zonnebloempitten in een romige spaghetti en geniet.

  • Chiazaden zijn een goede bron voor vezels en omega 3-vetzuren. Daarnaast hebben ze een positief effect op de bloedsuikerspiegel. Voeg wat vocht toe en voor je het weet, smul je van lekkere chiapudding.
  • Hennepzaden zijn knapperig en bevatten veel eiwitten en gezonde vetten. Gebruik ze voor het bakken van mueslirepen of meng ze in je granola.
  • Lijnzaden zijn qua vezels en omega 3 gelijkaardig aan chiazaden. Ze beschermen tegen kanker door de lignanen die werken als antioxidant. Meng wat lijnzaad in je havermout, voeg een banaan toe en je hebt een heerlijk ontbijt voor je staan.
graines-de-chanvre
graines-de-pavot
  • Maanzaden bevatten heel wat vitaminen en mineralen, die vullende baksels opleveren. Denk maar aan een lekkere appelcake besprenkeld met maanzaden.

  • Sesamine, de lignaan in sesamzaden, beschermt tegen hart- en vaatziekten en beschikt over heel wat antioxidanten. Voeg wat sesamzaden toe aan je zoetzure kipgerechten en proef het verschil.

Dankzij dit artikel ken je voortaan de voordelen van zaden en weet je hoe ze makkelijk in je recepten kan verwerken. Hopelijk gaf dit artikel je wat ideeën en inspiratie voor je toekomstige gerechten.

Welke zaden voeg jij toe aan je gerechten? Vertel het ons door onze Facebook-pagina of Instagram-account te taggen.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen