Hoe vervang je makkelijk ingrediënten in de keuken? #2

|In de kijker

Na de eerste editie ontvingen we veel enthousiaste reacties, daarom volgt nu een tweede editie van ingrediënten in de keuken die je makkelijk kan vervangen! Heb je een bepaald ingrediënt niet in huis en wil je weten of er een waardig alternatief is? Lees dan snel verder! 👇

Melk

Een alternatief voor melk is meer dan welkom voor wie een lactose-intolerantie heeft of liever veganistisch wil eten of koken (of wie juist geen melk meer heeft in huis). Gelukkig zijn er veel verschillende opties!

Zo kan je de klassieke koemelk eenvoudig vervangen door een plantaardige variant. Kokosmelk en rijstmelk zijn makkelijk verteerbaar en rijk aan ijzer en vitamines. Het zijn de perfecte ingrediënten in hartige en zoete recepten, zoals puree of cakes.

Maar wist je dat ook olie een waardige vervanger voor melk is? Olijfolie en walnotenolie fungeren moeiteloos als bindmiddel in je recepten en geven je bereidingen ook een lekkere smaak.

Geen plantaardige melk of olie in huis? Ook een gepureerde banaan is een handig bindmiddel waar je bovendien geen suiker meer aan toe moet voegen… Ideaal voor lekkere cakes te maken 😉

Crème fraîche

Geen crème fraîche in huis? Geen probleem! In koude gerechten is het namelijk heel makkelijk te vervangen door zure room of yoghurt 😊 Dat smaakt lekker fris en is bovendien ook gezonder.

Maak je soep of een saus? Dan zijn sojaroom of melk waardige alternatieven.

Kokosroom is dan weer ontzettend lekker in zoete gerechten zoals desserts.

Bakpoeder

Bakpoeder is het magische ingrediënt dat je koekjes, cakes en pannenkoeken laat rijzen. Merk je halverwege het bakken dat je bakpoeder op is? Geen nood, je kan het ook gewoon door iets anders vervangen! Vervang 1 theelepel bakpoeder door 1/4e theelepel bicarbonaat en 1/2e theelepel azijn of citroensap.

Daarnaast is ook zelfrijzend bakmeel een echte redder in nood. Dit mengsel bevat al zout en bakpoeder en kan dus mooi als alternatief dienen in je gebak. Je hoeft zelfs de porties uit je recept niet echt aan te passen!

Wijnen

Niet iedereen heeft wijn in huis, en zeker wanneer je het enkel nodig hebt voor een kleine toevoeging aan je gerecht, kan het wat zonde van een fles zijn. Gelukkig bestaan er een heleboel leuke alternatieven voor wijn!

Witte wijn kan je makkelijk vervangen door witte balsamico azijn of zelfs gewoon appelsap. Alternatieven voor rode wijn zijn rode balsamico azijn en rode wijnazijn. Geen van beiden in huis? Probeer dan blauw druivensap met een beetje citroensap. Tot slot kan je brandewijn dan weer inruilen voor appelsap, perensiroop of perziksiroop.

Mosterd

Wil je bijvoorbeeld mayonaise maken maar merk je dat de mosterd op is? Wees gerust, je kan ook mayonaise zonder mosterd maken!

Dit doe je door 3 eidooiers door elkaar te klutsen en er een snuifje zout en peper over te strooien. Voeg daarna 12 ml azijn toe en 500 ml zonnebloemolie. Let op dat je de olie langzaam toevoegt: begin met een beetje en schenk daarna steeds wat sneller bij. Je kan er ook een beetje paprika of currypoeder toevoegen om een beetje pit aan je mayonaise te geven. Klaar? Dan hoef je enkel nog een scheutje kokend water toe te voegen, dit voorkomt dat de mayonaise later gaat schiften.

Ben je stoofvlees aan het maken? Dan kan je de mosterd weglaten en een zuurder bier zoals geuze gebruiken. Of je kan de mosterd vervangen door dezelfde hoeveelheid azijn.

Azijn

In de meeste bereidingen kan je azijn gemakkelijk vervangen door dezelfde hoeveelheid citroensap of limoensap. Dit alternatief werkt bijvoorbeeld perfect in salades, sauzen, marinades en bij ingemaakte groenten.

Geen paniek dus als je een bepaald ingrediënt niet in huis hebt. Dankzij deze alternatieven kan je lekker improviseren en toch nog van een heerlijke maaltijd genieten! 😉

Heb jij een bepaald trucje al uitgeprobeerd? Of heb je nog andere tips? Vertel het ons op Facebook of Instagram, we horen het graag!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen