Hoe kies je rijp fruit uit?

|Lifestyle

Niets zo mooi als een kleurrijk fruitslaatje! Mango, meloen, ananas … Ze zijn stuk voor stuk verfrissend en overheerlijk! In de zomer is het dus niet moeilijk om aan 5 porties groenten en fruit per dag te geraken. 

De grootste uitdaging? Dat is het fruit uitkiezen tijdens je boodschappen! Het moet rijp maar ook niet té rijp zijn. Juist kiezen is dus van groot belang om onaangename verrassingen op de snijplank te voorkomen! Deze tips zouden je moeten helpen. 

Watermeloen

Om te ontdekken of een watermeloen goed is om te eten, neem je hem in de hand. Is hij zwaar, dan is hij lekker sappig. Als je echt zeker wilt zijn, kun je er ook eens op kloppen. Als hij hol klinkt, is hij klaar om opgegeten te worden.  

Andere meloen

Voor kleinere meloen (cantaloupe, galia …) hebben we 4 tips: 

  • Net zoals bij de watermeloen geldt: hoe zwaarder, hoe rijper.
  • Je kunt ook naar het steeltje kijken. Als je erop knijpt, moet het vanzelf loskomen. Als het gemakkelijk loskomt, is de meloen klaar om gegeten te worden. 
  • Ook de geur van meloen kan je helpen de juiste uit te kiezen. Ruikt hij niet zo aangenaam? Neem dan liever een andere 😉
  • Een meloen met een kleine barst schrikt misschien af, maar dit hoeft geen slecht teken te zijn. Integendeel, hij zal nog zoeter en sterker van smaak zijn!

Ananas

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar de kleur van de ananas speelt geen enkele rol. Hij kan groen en toch perfect rijp zijn. Had je dat gedacht? 

Als je zeker wilt zijn dat je een rijpe ananas koopt, moet je proberen een van de blaadjes uit de kroon te verwijderen. Komt het gemakkelijk los? Proficiat, je hebt een heerlijk rijpe ananas gevonden!  

Maar daar houdt het niet op. Net als bij (water)meloen is ook het gewicht belangrijk. Hoe zwaarder de ananas, hoe meer suiker hij bevat en hoe sappiger hij zal zijn 😊 

Mango

Mango geeft zijn geheim snel prijs! De kleur verklapt alles: hoe roder, hoe beter. Als je hem vastneemt en je er je vinger zachtjes in kunt drukken, kun je er met volle teugen van smullen!

Passievrucht

Word je aangetrokken tot gladde en perfect uitziende passievruchten? Wel, die moet je dus net NIET nemen 😊 Het zijn de bruine en verrimpelde exemplaren die rijp en zoet zijn. 

Vijgen

Niets doet meer aan vakantie denken dan vijgen! De beste exemplaren hebben zacht vlees en een stevig steeltje. Zie je een paar witte druppeltjes onderaan? Geen paniek, dit is eigenlijk melksuiker. Dit vertelt je dat de vijg erg vers is.

Heb je nog andere tips voor ons? We vernemen ze graag! Deel ze met ons op onze Facebook-pagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen