Hoe kies je het juiste fruit?

|Lifestyle

Niet rijp genoeg, te rijp, te flauw, niet zoet genoeg of niet sappig genoeg. Niets is zo teleurstellend als vers fruit kopen op de markt of in de supermarkt om er vervolgens achter te komen dat het niet goed is.

In de zomer liggen onze schappen vol met verleidelijk fruit en groenten. Maar het herkennen van overrijpe of onrijpe producten kan al snel tot frustratie lijden. Je kunt ruiken, aanraken en vergelijken, maar onaangename verrassingen zijn niet ongewoon.

Om er zeker van te zijn dat je niet het verkeerde idee krijgt, geven we je onze geheimen om terug te keren van je shoppingtrip met fruit dat barst van het sap en zo zoet is als maar kan. We vertellen je hoe je de juiste keuze maakt uit 6 emblematische zomervruchten en op welke indicatoren je moet letten.

1. Watermeloen

Om te weten of een watermeloen klaar is om te eten, houd je hem in je hand. Als hij zwaar is, betekent dit dat hij sappig is.

Je kunt ook op de schil tikken. Als hij hol klinkt, is hij klaar om gegeten te worden.

2. De meloen

Hier zijn 4 tips om te onthouden bij het kiezen van je meloen:

  • Net als bij watermeloen geldt: hoe zwaarder, hoe rijper.
  • Je kunt ook kijken naar het steeltje dat uit de meloen komt. Als je erin knijpt, moet het "vanzelf" loskomen. Als het makkelijk loslaat, is de meloen klaar om te eten.
  • De geur van de meloen kan je ook helpen om de juiste meloen te kiezen. Als hij niet zo lekker ruikt, pak dan een andere. Als de meloen een beetje gespleten is, is hij klaar om gegeten te worden.
  • Als de meloen een beetje gespleten is, is dat niet per se een slecht teken. Integendeel, hij zal des te zoeter en sterker van smaak zijn.

3. Ananas

Ondanks wat je misschien denkt, is de kleur van ananas geen factor om rekening mee te houden. Hij kan groen en helemaal rijp zijn. Verbazingwekkend, nietwaar?

Om er zeker van te zijn dat je een rijpe ananas snijdt, kun je proberen een van de bladeren van de 'kroon' erboven te verwijderen. Als deze gemakkelijk loslaat, eet je een heel rijpe ananas!

Maar dat is niet alles: net als bij watermeloen en meloen is het gewicht ook belangrijk. Hoe zwaarder hij is, hoe meer suiker hij bevat en dus superlekker is.

4. Mango

Als het om mango gaat, is het supermakkelijk! De kleur is dit keer een goede aanwijzing: hoe roder hij is, hoe lekkerder hij is.

Als je hem in je hand houdt en er lichtjes met je vinger in kunt drukken, is hij perfect om met mate van te genieten!

5. Passievrucht

Ben je geïnteresseerd in gladde, normaal uitziende passievruchten? Dan moet je die juist vermijden.

Hoe bruiner en kruimiger ze zijn, hoe rijper en zoeter ze zijn.

6. Vijgen

Vijgen, rijk aan vezels en suiker, zijn het emblematische zomerfruit. Om de lekkerste te kiezen, moet je ervoor zorgen dat ze zacht vruchtvlees en een stevige steel hebben.

Als je een paar witte druppeltjes aan de onderkant ziet, geen paniek, dat is eigenlijk melksuiker. Een nuttig detail, het geeft aan dat de vijg erg vers is.

Huid, textuur, uiterlijk, geur - je kent nu alle indicatoren die je nodig hebt om de juiste vrucht te kiezen. Natuurlijk kun je altijd kiezen voor biologisch fruit, dat minder pesticiden bevat. We raden je ook aan om te kiezen voor onverpakt voedsel, zodat je de kwaliteit beter kunt beoordelen en onaangename verrassingen kunt vermijden, terwijl je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Heb jij nog andere tips om het juiste fruit te kiezen? Deel je tips met ons door onze Facebookpagina of ons Instagram-account te taggen. We horen graag van je!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen