Hoe je eetkommen opnieuw uitvindt voor dit najaar!

|In de kijker

Gezond, lekker en een streling voor het oog: eten uit een bowl is niet voor niets een hype onder foodies. Het concept is eenvoudig! Je neemt de ingrediënten van je ontbijt, lunch of tussendoortje en serveert ze in een leuke kom. Want da’s toch veel gezelliger dan een klassiek bord?

Bowl foods bestaan in alle geuren en kleuren, en komen in verschillende culturen voor. We duiken even in het bowl-landschap en pikken er de zes meest verrukkelijke varianten van het moment uit. Aan jou om je favoriet te kiezen!

Poké bowl 🌺

De Hawaiiaanse aloha-vibes naar je keuken brengen doe je met een heerlijke poké bowl. Poké betekent 'in plakjes snijden'. In dit traditionele gerecht vind je dan ook stukjes rauwe vis als bron van proteïne terug, samen met rijst en een regenboog aan verse groentjes zoals avocado en wortel.

Werk af met een bijhorende saus en een lepel geroosterde sesamzaadjes, et voilà. Komt het water je al in de mond? Aarzel dan niet om af en toe een poké bowl in je weekmenu op te nemen, want dankzij een basis van vis zit-ie naast eiwitten ook boordevol goede vetten. Onder meer Omega-3 zorgt ervoor dat je na het eten van een poké bowl vrolijker en energieker bent.

Donburi 🍜

Donburi is Japans voor ‘kom’ en kon dus niet in dit lijstje ontbreken! Het is een rijstgerecht op basis van gestoofde vis, vlees en groenten.

Deze delicatesse bereid je met een milde zoete saus die op smaak gebracht wordt met dashi (bouillon), sojasaus of mirin (zoete rijstwijn).

Voor een extra dosis vitamines en mineralen kan je opteren voor wilde rijst of zilvervliesrijst.

Afhankelijk van het seizoen, je persoonlijke voorkeur en de ingrediënten kan je eindeloos veel variaties van donburi op tafel toveren.

Porridge bowl 🌺

Een kommetje vol energie om de dag mee te starten?

Een porridge bowl combineert het beste van twee werelden: de vezels in porridge geven je een verzadigd gevoel en door de veelzijdige toppings wil je ‘m tot het laatste beetje opsmullen.

Vervang ontbijtgranen met een hoog gehalte aan toegevoegde suikers door een gezond ontbijt op basis van havermout, afgewerkt met rode vruchten, banaan, kiwi en een toefje kaneel of speculaaskruiden.

Wist je trouwens dat er ook hartige porridge bestaat? Door havermout te mengen met olie en kruiden, of door de toevoeging van bouillon, kan het als smaakvolle basis dienen voor een lunchbowl met groenten. Een beetje vergelijkbaar met risotto, minus de Parmezaanse kaas!

Acaï bowl 🌺

Nog zo’n topontbijtje is de acaï bowl. Die dankt z’n naam en felpaarse kleur aan de tot superfood gepromoveerde acaïbes.

Afkomstig van de pinapalm zijn deze bessen een bron van antioxidanten. Je vindt ze bevroren of in poedervorm in de supermarkt en mixt die, meestal samen met banaan, tot een smeuïge smoothietextuur.

Voor meer body en een portie gezonde vetten kan je er amandelpasta aan toevoegen, samen met een handvol vers fruit en andere superfoods zoals gojibessen of chiazaad. 

Chia bowl 🌺

Berg je chiazaad niet te ver op, want dit ingrediënt is een trend op zichzelf. In het kleine zwarte zaadje schuilt een bom van vitaminen, mineralen, eiwitten, vezels en gezonde vetzuren.

Je mengt chiazaadjes met plantaardige melk tot een lichte pudding. Daarboven leg je een laagje vers fruit, dan havermout, en herhalen maar tot je helemaal tot op de rand van je bokaal komt! Een ontbijt of snack op basis van chia presenteert het mooist in een glazen weckpot, zodat je de verschillende lagen mooi ziet en bij elke hap alle smaken meehebt.

Mugcake

Akkoord, technisch gezien is dit geen bowl food maar we geven ‘m toch mee als bonus!

De mugcake komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en is niets minder dan een cake in een kopje.

Je maakt ze snel klaar in de magnetron voor een warme en gezonde pick-me-up.

Doordat mugcakes doorgaans minder suiker bevatten en op basis van havermout klaargemaakt worden, vormen ze het ultieme comfort food tijdens de koude wintermaanden.

Nu heb je alle sleutels in handen om een vleugje originaliteit toe te voegen aan je food bowls! Met enkele ingrediënten en trucjes ben je klaar om te genieten! Je kan Ticket Restaurant gebruiken om de voeding te kopen die je nodig hebt om je food bowls te maken!

 

Zin gekregen om je schort aan te trekken? Deel je creaties met ons door onze Facebook- en Instagrampagina's te taggen. We kunnen niet wachten om jouw gerechtjes te zien!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen