Je bord is nooit compleet zonder kruiden

|Lifestyle

Op geroosterd vlees, in salades of in een lekkere tomatensaus: kruiden tillen je gerechten naar een hoger niveau, prikkelen je smaakpapillen en zien er ook nog eens mooi uit op je bord! De voordelen van kruiden worden soms onderschat, en wie ze links laat liggen, heeft ongelijk. Ze geven je maaltijden niet alleen een heerlijk aromatische toets, maar komen ook je gezondheid ten goede. Wij gingen op onderzoek uit 👇

De bekendste kruiden onder de loep

Basilicum

Hét icoon van de Italiaanse keuken! Basilicum geeft al je gerechten, zoet of hartig, een zonnige toets. Dit kruid ken je vast, want samen met pijnboompitten en parmezaan maak je er een lekkere pesto mee. Nog een bekende topcombo is die met tomaat en mozzarella. Maar heb je basilicum ooit al eens geproefd in confituur, boter of zelfs sorbet? Probeer het eens! Wedden dat je niet teleurgesteld zult zijn?

De voedingswaarde: basilicum bestrijdt spijsverteringsproblemen en is ook een krachtig antioxidant. Én hij houdt muggen op afstand!

Seizoen: juli en augustus.

Koriander

Salades, wokgerechten, soepen ... Met een paar blaadjes koriander geef je elke maaltijd een elegante finishing touch. Maar gooi de steeltjes nooit weg! Daarmee maak je namelijk heerlijke korianderolie of een lekkere pesto. Een beetje knoflook, olijfolie, zout en peper is alles wat je nodig hebt (op voorwaarde dat je koriander lust, natuurlijk).

De voedingswaarde: koriander is een heus manusje-van-alles, want deze plant heeft antibacteriële eigenschappen, verbetert de spijsvertering en stimuleert het lichaam. Minder bekend is dat het kruid ook zuiverend werkt.

Seizoen: van augustus tot oktober

Dragon

Dragon is een kruid dat pas echt al zijn aroma's vrijgeeft in een heerlijk stoofpotje. Gewoonweg verrukkelijk! Dragon en kip vormen bijvoorbeeld een hemelse combinatie.

De voedingswaarde: dragon kan buikkrampen verlichten.

Seizoen: van juni tot augustus

Munt

Bij munt denk je waarschijnlijk meteen aan een lekkere mojito (haha), maar je kunt er ook heerlijk een maaltijd mee afwerken. Vlees, tabouleh, thee, ijsjes, taarten, fruitsalades ... Munt geeft al je bereidingen, zoet of hartig, een frisse toets.

De voedingswaarde: munt werkt pijnstillend, antiseptisch en antibacterieel en stimuleert de spijsvertering. Geen wonder dat dit kruid in zo goed als elke cultuur terugkomt!

Seizoen: van juni tot september

Dille

Dille wordt vaak gebruikt om vis of aardappelen op smaak te brengen. Maar wist je al dat dit kruid eigenlijk enorm veelzijdig is? Op de redactie combineerden we dille met geitenkaas. Om je vingers bij af te likken! Met een beetje citroensap, zout en peper erbij bereid je in een handomdraai een heerlijke spread voor op een geroosterde boterham. Klinkt heerlijk!

Nog een tip: vul een karaf met koud water en doe er wat dille, komkommer en limoensap bij. Je ziet het, dille heeft meer in zijn mars dan je zou denken! 😉

De voedingswaarde: dille werkt perfect in een kruidenthee en laat je zo tot rust komen, zodat je kunt genieten van een goede nachtrust. Daarnaast helpt deze plant je van de hik af te komen. Probeer het maar!

Seizoen: van juni tot september

Zelf kruiden kweken? Kinderspel!

Maak je geen zorgen: ook wie geen groene vingers heeft, kan kruiden kweken. Wil je zelf kruiden zaaien? Zaai ze dan in kleine bloempotjes en zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen. Zet ze daarna gewoon zo dicht mogelijk bij het raam. Kruiden houden van veel licht, maar niet van warmte. Water geven doe je in de zomer elke dag en in de winter slechts twee tot drie keer per week.

Zet ze ook steeds een beetje langer buiten, zodat ze kunnen wennen aan de buitenlucht. Verpot ze zodra dat kan, maar het liefst in een bloempot of moestuinbak die je nog naar binnen kunt halen als het buiten te koud wordt.

Wist je dit al? Munt is heel gemakkelijk te kweken, zo gemakkelijk zelfs dat het soms zelfs onkruid genoemd wordt. Plant munt dus zeker niet tussen al je andere kruiden.

Hoe bewaar je kruiden na het oogsten?

Vers geplukt zijn ze tot één week houdbaar in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Dan heb je drie mogelijkheden:

  • Maak er aan het begin van de winter een kruidentuiltje mee dat je ophangt op een droge en warme plaats. Zodra de kruiden gedroogd zijn, bewaar je ze in een goed afsluitbaar potje of in een hersluitbaar zakje op een donkere plaats.
  • Bewaar ze in zout. Als kers op de taart hou je ook lekker kruidenzout over.
  • Bewaar ze in je diepvriezer (tot zes maanden lang).

Wat zijn jouw lievelingskruiden? Hoe gebruik je ze in de keuken? En wat zijn jouw favoriete gerechten? Deel jouw verhalen op onze Facebookpagina of in een Insta Story (ook als je onze suggesties uitprobeert!)

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen