Gezonde, gevarieerde barbecuetips waar je nooit genoeg van krijgt
Gebraden vlees is zoals de zon: we houden ervan, maar overdaad schaadt. Geen paniek! Wij leggen je alles tot in de puntjes uit en geven je tips voor een gezonde én lekkere barbecue.
Als we dierlijke eiwitten bereiden, zetten die zich al vanaf een temperatuur van 85°C om in 'PAK's' (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Dat vertelt Véronique Taburiaux, voedingsdeskundige en directeur van de voedingsschool Ecole d’Alimentation Vivante et Durable: “Op de barbecue wordt vlees gegaard op een temperatuur van 500 tot 1200 °C. De eiwitten worden PAK's, er treedt een Maillard-reactie op en er ontstaan acrylamiden die je lichaam erg moeilijk kan afvoeren.”
Maar een zomer zonder barbecue, dat zien we écht niet zitten. Wat nu?
Wondergroenten: de ster van de barbecue!
Groenten, en dan vooral groene groenten, kunnen (luister goed!) bepaalde giftige moleculen vangen en neutraliseren. Van krachtpatsers op tafel gesproken!
Bovendien zitten ze boordevol vitaminen en bevatten sommige groenten antioxidanten die ook het nefaste effect van die ongewenste stoffen vertragen, legt de voedingsdeskundige uit. Ze stelt voor om bijvoorbeeld courgette, broccoli, groene salades en sausjes met lekker veel verse kruiden op tafel te zetten. Haar favoriete tip: verwerk zeewier in je salades of sauzen, want dat heeft een krachtige ontgiftende werking in je lichaam.
Enkele ideeën om van te smullen:
- Broccoli: gestoomd, afgekoeld en bestrooid met knoflookchips (in flinterdunne plakjes gesneden knoflookteentjes die je in de oven laat drogen), parmezaan, olijfolie, zout en peper.
- Zoete aardappelen: in de schil op de barbecue gegrild, te combineren met een saus van zure room, veel fijngehakte bieslook of koriander, zout en peper.
- Grote Parijse champignons, gevuld met een mengeling van hummus en je favoriete verse kruiden of feta en basilicum (wees zeker gul met de basilicum, zo zijn ze onweerstaanbaar!).
- Gegrilde vis met een frisse zeewiersaus. Gedroogd zeewier vind je gewoon in de kruidenafdeling van je favoriete winkel. Voor vers zeewier, zoals zeekraal, moet je in de visafdeling zijn. Er staan heerlijke recepten op het tabblad 'Recepten' bij Delhaize, het tabblad 'Recepten en inspiratie' bij Carrefour en 'Recepten' bij Colruyt. Tik gewoon 'zeewier' in bij het vergrootglas.
Getest: barbecue op lage temperatuur … in de oven
Barbecuen op lage temperatuur kun je in de oven of op een gasbarbecue waarbij je de temperatuur kunt controleren. Véronique Taburiaux zweert bij deze methode, want traag gegaard vlees is niet alleen mals en sappig, maar ook erg gezond.
Om het vlees dat typische barbecuekleurtje en -aroma te geven, kun je het lakken voordat je het bakt, legt ze uit. Met tamari, miso of shoyu, bijvoorbeeld. Deze drie sauzen vind je bij de Aziatische producten in je supermarkt. Werk af met wat geperste knoflook en een snufje gedroogde tijm, oregano of bonenkruid. Gegarandeerd overheerlijk!
Leg de stukken vlees rechtstreeks op het ovenrooster en bak ze ongeveer een uur (afhankelijk van de dikte van het vlees) op maximaal 100 °C op de heteluchtstand. Voor een gebraad met een diameter van 12 cm reken je bijvoorbeeld een gaartijd van een uur en een kwartier, aldus Véronique Taburiaux.
Vleesalternatieven waar we warm van worden
Natuurlijk kun je ook vleesalternatieven op de barbecue leggen. Denk maar aan gegrilde halloumi, een caloriearme kaas uit Cyprus die niet smelt bij het bereiden en erg lekker is!
En er zijn ook tal van vegetarische bereidingen, zoals groentesteaks en andere nuggets. In de vegetarische versafdeling zijn steeds meer varianten te vinden.
Jonge wijntakken in plaats van houtskool
Wat een barbecue helemaal af maakt, is die subtiele nasmaak die houtskool aan je bereidingen geeft. Maar wist je dat er ook andere natuurlijke brandstoffen zijn die minder schadelijke stoffen vrijgeven bij het verbranden? Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor hout- of kokosbriketten, houtpellets en zelfs wijntakken. Die laatste zijn jonge takken van wijnranken, een erg dichte houtsoort die langzaam en lang brandt.
Wist je dit?
- Er bestaat een wereldkampioenschap barbecuen! In 2010 schopten enkele Belgen het zelfs tot wereldkampioen: het team van Traiteur Matthias uit Gistel.
- In 2017 brak Uruguay het wereldrecord van de grootste barbecue ooit door meer dan tien ton vlees te grillen. Voor dat record, dat eerder op het palmares van Argentinië stond, had het land meer dan 60 ton hout en een honderdtal koks nodig!
Deel je gezonde recepten met ons en toon ons jouw leukste barbecuemomenten via onze Facebookpagina of in een Instagram-story.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.