Gezond eten op vakantie met deze tips

|Tips

De zomervakantie: eindelijk tijd om te ontspannen, nieuwe plekken te ontdekken en te genieten van de lokale specialiteiten. Maar help, hoe blijf je gezond eten op vakantie? Het is een uitdaging om tijdens de vakantie je gezonde eetgewoonten aan te houden, zeker als je op reis bent. En toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn. In dit artikel delen we handige tips om gezond én lekker te blijven eten.

On the road: gezond eten tijdens je reisroute

Lang onderweg zijn hoeft niet te betekenen dat je ongezond moet eten. Maar makkelijk is het niet. Zowel langs autowegen, in treinstations als op luchthavens zijn de gezonde opties niet altijd binnen handbereik. Bovendien ben je moe, waardoor je sneller naar de makkelijke, vettere of suikerrijke snack grijpt.

Gezonde snacks on the road:

  • Neem gesneden groenten en fruit mee. Appels en wortels zijn bijzonder dankbare tussendoortjes.
  • Voorzie noten, volkoren crackers en hummus voor onderweg.
  • Met de wagen? Plan je tussenstops bewust. Check of je bij een supermarkt of een gezond restaurantje halt kan houden.

Kamperen: healthy op de camping

Kamperen betekent: genieten van de buitenlucht en dichtbij de natuur zijn. De verleiding om dan te kiezen voor een snel frietje of een campingsnack, is wel groot. Toch kan je ook als kampeerder makkelijk eenvoudige, gezonde maaltijden klaarmaken:

  • Plan goed: maak een menuplan en ga op de lokale markt of supermarkt gezonde ingrediënten halen, zoals verse groenten, fruit, volkoren producten en mager vlees of vis.
  • Grillen for the win: in open lucht koken of bbq’en geeft je de kans om heerlijke verse groenten kort te grillen in combinatie met lichte hamburgers, een stuk kip of veggie balletjes.
  • Poké bowl, the camping edition: niets zo heerlijk als een gevarieerde kom met voedzame en lekkere smaken en kleuren. Bij warm weer is zo’n rijkelijke salade, bestrooid met geroosterde noten of zaden een echte oppepper.

Deze campingtips kan je overigens ook toepassen als je in een vakantiehuisje verblijft. Je tovert dan je koelkast om tot salad bar waaruit elk gezinslid met z’n favoriete ingrediënten een heerlijke salade samenstelt. In een huisje kan je zelfs een snelle ovenschotel voorbereiden die je na een lange daguitstap makkelijk in de oven schuift.

Gezond eten op hotel is zeker mogelijk!

Verblijf je in een hotel? Dan geniet je van het gemak om niet zelf te hoeven koken. Tegelijk is de aanwezigheid van all-you-can-eat buffetten verleidelijk. Zo kies je ook op hotel voor gezond en lekker:

  • Een gezond ontbijt: kies bewust een stevig en niet te zoet ontbijt. Ga voor vers fruit, yoghurt, volkoren brood en eiwitten, bijvoorbeeld een eitje of magere ham.
  • Tussendoortjes: wacht niet met het uitkijken naar een snack tot je echt hongerig bent. Spring vooraf al eens een markt of een supermarkt binnen voor een voorraad gezonde snacks: noten, fruit en volkoren crackers. Zo vermijd je een overload aan ijsjes of streetfood.
  • Op restaurant: kies bewust voor gerechten met veel groenten, volkoren granen en mager vlees. Vermijd gefrituurde gerechten en vraag om sausjes apart te serveren.

Gezond eten op vakantie: natuurlijk!

Het allerbelangrijkste op vakantie? Da’s natuurlijk om te blijven genieten van je maaltijden en te kiezen voor lokale kwaliteit. Zoek naar lokale markten, probeer regionale specialiteiten en geniet van de smaken van je vakantiebestemming. Zo combineer je gezonde eetgewoonten met een onvergetelijke culinaire ervaring.

Fijne vakantie en smakelijk!

Meer toffe tips en interessante weetjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen