Focus op zes op-en-top Belgische appelvariëteiten

|In de kijker

Volgens een studie van GfK is de appel met 9,2 kilo per persoon en per jaar het meest gegeten fruit in België. Onze appels moeten dus wel onweerstaanbaar zijn! In gebak, sap, jam, fruitslaatjes, sorbets, compote of gewoon uit het vuistje … Het is dik aan tussen de Belgen en hun appels! Maar er zijn zoveel verschillende soorten appels en smaken dat je het overzicht al snel kwijt bent. We profiteren dus van dit appelseizoen om een overzicht te maken van de variëteiten die je in elke bereiding kunt gebruiken. Let’s go! 

Jonagold, het Zwitserse zakmes onder de appels

Dat Jonagold op één staat mag niet verbazen. 60% van de Belgische appelproductie is aan deze variëteit gewijd. Deze appel is zo geliefd omdat hij als een Zwitsers zakmes is. Hij is lekker uit het vuistje, maar leent zich net zo goed voor allerlei desserts. Je kunt hem zelfs stoven en opdienen bij wild of bij wit of rood vlees! Deze appel smaakt heel zacht in fruitsap.

Zijn grote troef? Je kunt hem het hele jaar door vinden! De Jonagold is in de herfst, de winter én de lente in het seizoen. En daar worden wij blij van!  

Zijn smaak is aangenaam fris en zoetzuur.

Jonagored, het kleine broertje van de Jonagold

Dames en heren, wij presenteren u … de Jonagored! Dit is het kleine broertje van de Jonagold. Hij is sappiger, krokanter, zuurder, roder (uiteraard) maar ook kleiner. Hoewel hij slechts een klein deeltje van de nationale productie vertegenwoordigt, is hij net als de appel van Sneeuwwitje een streling voor het oog 😉

Zijn grote troef? Dit is de bewaarkampioen! Je kunt hem 3 tot 4 maanden bewaren in een donkere, goed geventileerde kamer met een constante, koele temperatuur.

Boskoop, de koning van het gebak

Deze grote, bruinrode appel is graag gezien in gebak. En dat is niet verwonderlijk, want hij is zuur en zoet tegelijk. Dit is de zuurste van de Belgische variëteiten, dus je smaakpapillen zijn gewaarschuwd! 

Je kunt hem van september tot april gebruiken in gebak. Maar om hem zo uit het vuistje te eten, wacht je het best tot december. Hij is perfect voor taarten, gebakjes en compote en vormt een mooi duo met rodekool 😉

Maar in appelflapjes steelt hij pas echt de show! Ontdek ons geweldige recept in samenwerking met de fantastische banketbakker Julien Laurent

Leuk extraatje? Hij zit barstensvol vitamine C! 

Cox Orange Peppin, bijgenaamd 'de koning van de appels'

Eén hap en je bent verkocht. Het vruchtvlees is lekker, sappig, zoet en geparfumeerd. Rauw is dit dus een ideale snack. Maar let op, want tegen het eind van het seizoen wordt hij snel bloemig. Je eet hem dus het best van september tot december. 

Fun fact: als je de appel schudt, kun je de pitjes horen rammelen omdat ze niet goed aan de appel vastzitten.

Elstar, de favoriet van kinderen

Deze appel is heel zoet, wat hem populair maakt bij kinderen. Hij is lekker uit het vuistje, maar ook perfect voor sap, fruitsla of taart. Hem vermengen met gedroogde vruchten, is helaas niet zo'n goed idee. 

Zijn grote voordeel? Hij is nogal kookvast, waardoor je er lekkere appeltaart mee kunt maken. Tijdens het koken onthult hij een lekkere, licht zurige, citroenachtige smaak.

Magic star, een gedroomde samenwerking!

De Magic Star is een variëteit die twee Belgische fruittelers ontwikkelden in exclusieve samenwerking met Colruyt.

Ze wilden een appel maken die wekenlang in de koelkast kan worden bewaard en toch lekker en knapperig blijft. De appel moet ook kunnen groeien in ons klimaat en op onze bodem, en worden geteeld op een milieuvriendelijke manier. De twee broers bleken de perfecte kandidaten!

Een samenwerking tussen supermarkt en producent die haar vruchten afwerpt!

Zijn grote voordeel? De Magic Star kan je wekenlang in de koelkast bewaren.

Hoe bewaar je appels het best?

Je appels blijven lekker en stevig als je ze bewaart in een goed geventileerde, donkere kamer met een constante temperatuur tussen 6 en 12 °C. Stapel ze niet.

Wist je dit al? Appels kopen met Ticket Restaurant is logisch, maar als de appels het Europese label voor biologische landbouw dragen, kun je ze ook betalen met Ticket EcoCheque

Fun fact van de dag: als goede Belgen houden we van appels en van bier. Wij gingen dus al snel overstag voor … bier met appel! Ontdek het snel in onze Belgische cafés en restaurants 😉  

 

Wat is je favoriete appel? Ken je nog andere appelvariëteiten? Heb je al lekkere gerechten gemaakt met deze appels? Vertel er ons ALLES over op onze Facebook-pagina

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen