Focus op zes op-en-top Belgische appelvariëteiten
Het is dik aan tussen de Belg en de appel! Volgens een studie van GfK is de appel het populairste fruit in België, met maar liefst 9,2 kilo per persoon en per jaar. In de winkelrekken vind je tal van verschillende soorten appels, met de meest uiteenlopende smaken. Zo is er voor elke gelegenheid een ideale appel. Denk bijvoorbeeld aan gebak, sap, jam, fruitslaatjes, appelmoes of vers uit het vuistje… Wij maken je graag wegwijs. Let’s go!
Jonagold, het Zwitserse zakmes onder de appels
Dat Jonagold op één staat, mag niet verbazen. 60% van de Belgische appelproductie bestaat uit Jonagold. De appel is geliefd wegens de veelzijdigheid. Hij is lekker uit het vuistje, maar leent zich net zo goed voor cake of gebak. Je kan 'm zelfs stoven en opdienen als compote, bij wild of bij wit of rood vlees! Deze appel is tenslotte heel populair wegens de zachte smaak die hij aan fruitsap geeft. Het ideale appeltje voor de dorst!
Zijn grote troef? De beschikbaarheid doorheen het hele jaar. De smaak is onovertroffen aangenaam fris en zoetzuur.
Jonagored, het kleine broertje van de Jonagold
De Jonagored is het kleine broertje van de Jonagold. Hij is sappiger, krokanter, zuurder én roder. Maar ook kleiner. Hoewel deze soort slechts een klein deeltje van de nationale productie vertegenwoordigt, is hij (net als de appel van Sneeuwwitje) een echte streling voor het oog 😉
Zijn grote troef? Dit is de bewaarkampioen! Je kunt hem 3 tot 4 maanden bewaren in een donkere, goed geventileerde kamer met een constante, koele temperatuur.
Boskoop, de koning van het gebak
Deze grote, bruinrode appel is vaak de eerste keuze voor gebak. En dat is niet verwonderlijk, want hij is zuur en zoet tegelijk. De Boskoop is veruit de zuurste van de Belgische appelsoorten.
Van september tot april kan je ermee aan de slag om cake, taart of gebak te maken. Eet je 'm graag uit het vuistje? Dan wacht je best tot december. Deze appel is trouwens ideaal voor appelmoes én hij vormt een onweerstaanbare combinatie met rodekool 😉
Maar in appelflapjes steelt de Boskoop pas echt de show! Ontdek een overheerlijk recept in samenwerking met de onovertroffen banketbakker Julien Laurent.
Leuk extraatje? De Boskoop-appel zit barstensvol vitamine C!
Cox Orange Peppin, of 'de koning van de appels'
Eén hap en je bent verkocht. Het vruchtvlees van de Cox Orange Peppin is lekker, sappig, zoet en boordevol heerlijke aroma's. Kortom: de ideale snack. Je eet 'm het best van september tot december, anders wordt hij 'bloemig'.
Fun fact: als je de appel schudt, kun je de pitjes horen rammelen in het klokhuis!
Elstar, de favoriet van kinderen
De Elstar is heel zoet, wat 'm populair maakt bij kinderen. Erg lekker uit het vuistje, maar ook perfect voor sap, fruitsla of taart. De combinatie met gedroogde vruchten is minder geslaagd.
Het grote voordeel: deze appel is vastkokend. Ideaal voor appeltaart. Tijdens het koken of bakken geeft de Elstar een lekkere, licht zurige en citroenachtige smaak vrij.
Magic Star, een gedroomde samenwerking!
De Magic Star werd ontwikkeld door twee Belgische fruittelers, in samenwerking met Colruyt.
Dé grote troef van deze appel: je bewaart 'm probleemloos wekenlang in de koelkast. En toch blijft de Magic Star lekker en knapperig. Deze appel gedijt perfect in ons wisselvallige Belgische klimaat, en wordt geteeld op een milieuvriendelijke manier.
Het grote voordeel? De Magic Star is een echte bewaarkampioen!
Hoe bewaar je appels het best?
Appelen blijven lekker en stevig als je ze bewaart in een goed geventileerde, donkere kamer met een constante temperatuur tussen 6 en 12 °C. Vermijd om appels te stapelen.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.