Eet koud als het te warm is!

|In de kijker

Barbecues, aperitieven, vrienden … Het is volop zomer en dat vieren we! De zorgeloze zomermaanden zijn heerlijk luchtig en vooral heel gezellig. En wanneer het kwik boven het draaglijke klimt, grijpen we met plezier naar rauwe groenten en zomers fruit. Te warm om te koken? 🔥 Onze voedingsdeskundige Sylvie Dejardin heeft een paar gouden tips om bij broeierige temperaturen toch nog lekker te eten zonder te smelten 👇

Groenten kleuren het leven 🍆

De cycli en seizoenen respecteren, profiteren van het overvloedige licht en luisteren naar je lichaam, dat is elementair, mijn beste Watson.

Laten we eens kijken naar wat de natuur ons in overvloed biedt in deze Fast & Furi … vredige periode. Wat groenten betreft, maken onze smaakpapillen een vreugdesprong bij het proeven van artisjokken, aubergines, broccoli, courgettes, tomaten, bonen, sla, paprika's en rucola. Ver moet je niet gaan zoeken, want de tuinders in onze streken hebben er genoeg! Al die schatten uit de natuur zijn ook lekker in slaatjes. Goddelijk! En natuurlijk kun je ook heerlijk groentesap, koude soep of andere gazpacho's maken.

Eet licht en verteerbaar voedsel, als je tenminste niet te veel honger hebt. Smuk een slaatje van linzen of quinoa op met plakjes radijs, peterselie en basilicum, tomaten en blokjes komkommer, en besprenkel alles met een lekkere, zelfgemaakte vinaigrette van raapzaadolie en/of olijfolie. Werk af met wat pijnboompitten, zonnebloempitten of scheuten om je gerecht te pimpen en extra energie te tanken.

 

Hier volgt het recept voor koude komkommersoep waar je niet over zult kunnen zwijgen!

Schil twee mooie komkommers, verwijder de pitjes en mix het vruchtvlees fijn met een bosje munt of basilicum. Doe er 200 g plattekaas bij en mix nog een minuutje. Breng op smaak met peper en zout. Zet een goed uur in de koelkast en geniet ervan met vrienden, want dan is deze soep nóg lekkerder. 😉

Aardbeien? Daar worden wij aardblij van! 🍓

En dan het fruit nog. Uiteraard kiezen we fruit van het seizoen, zoals abrikozen, perziken, kersen, rode bessen, nectarines, aardbeien, frambozen, watermeloen of andere meloenen. De lijst is lang en zeer kleurrijk. Een dag zonder zoet, sappig fruit … we mogen er niet aan denken. Fruit is zoveel beter dan snoep!

Eet het uit het vuistje, in een slaatje of vrolijk er een simpel glas water mee op. Fruit zit bomvol vitamines en antioxidanten. Maar toch geniet je er het best met mate van.

Twee of zelfs drie porties per dag is een goed gemiddelde (natuurlijk niet 2 of 3 watermeloenen). Om een idee te krijgen van zo'n portie: je vult er ongeveer je hand mee.

Fruit gaat wonderwel samen met kruiden. Denk maar aan perzik-citroenkruid, aardbei-basilicum, meloen-basilicum, watermeloen-munt, pompelmoes-rozemarijn, ... Laat je favoriete combinatie gewoon een paar uur trekken in een karaf met water. Een lekkernij!

Maak indruk op je gasten door voor het dessert een soep van aardbei en basilicum op tafel te toveren.

Mix 600 g aardbeien (zonder kroontje), 20 g rietsuiker, het sap van een halve citroen en 4 basilicumblaadjes. Zet de soep minstens twee uur in de koelkast voor je ze serveert. Bewaar wat aardbeien en basilicum als versiering. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een fruitslaatje maken, zonder tralala.

De zomer is de ideale periode om je te goed te doen aan fruit en groenten vol water en zo gehydrateerd te blijven. Licht en evenwichtig eten is een natuurlijke reflex bij warm weer. Het hele gezin is dan blij met gegrilde vis, koude kip en vegetarische slaatjes. Dus klink op de zomer en geniet zorgeloos én gezond van dit heerlijke seizoen dat zoveel energie geeft.

Wat ga jij na al deze tips klaarmaken? Vertel het ons (en post een foto) op onze Facebookpagina of tag @edenredbe in je Instagram-story.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen