De lente in het land én in je bord, met deze 5 heerlijke salades
De eerste zonnestralen kleuren de Belgische straten, de bomen krijgen blaadjes en de terrasjes vullen zich op warmere dagen. De lente is officieel gearriveerd! Met onderstaande receptjes en jouw Edenred-kaart tover jij de lente ook zo in je bord. Gezond, lekker én seizoensgebonden.
Slaatje met prosciutto en groene asperge
Een mix van smaken waarmee jij je zo op vakantie in Italië waant. Met deze frisse salade tover je in een handomdraai een seizoensgebonden lentemaaltijd op tafel. Asperges – zowel de groene als de witte - zijn namelijk typische voorjaarsgroenten.
Ingrediënten
- Groene asperges
- Rucola
- Prosciutto
- Geraspte parmezaan
- Kappertjes
- Zongedroogde tomaten
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de topjes van de asperges. Blancheer ze kort even aan alvorens ze opnieuw af te gieten. Voor de kenners, blancheren inderdaad! 😉 Snij de asperges vervolgens in stukjes.
- Was de rucola. Rol de prosciutto op in roosjes.
- Meng de rucola en asperges in een kom, voeg de prosciutto, zongedroogde tomaten, kappertjes en parmezaan toe.
- Alvorens te serveren kan je de salade besprenkelen met een likje olijfolie en afkruiden met peper en zout.

Broccolisalade met avocado en feta

Een andere favoriet van de Edenred-redactie. Met deze frisse salade gebruik je enerzijds broccoli, jawel – in seizoen, en breng je de frisheid van de lente in het bord met feta en avocado. Een niet-te-missen combinatie!
Ingrediënten
- Broccoliroosjes
- Avocado
- Feta
- Rucola
- Lente-ui
- Munt
Bereiding
- Kook je broccoliroosjes in water tot ze beetgaar zijn. Na zo’n vier minuutjes giet je ze af en laat je ze uitlekken.
- Voeg de broccoli en de rucola samen met de lente-uitjes in een kom en meng grondig. Voeg zwarte peper en (zee)zout toe naar smaak.
- Snij de avocado in 2, verwijder de pit en snij in mooie sneetjes om over je slaatje te leggen.
- Verkruimel wat feta en voeg ook deze toe bij de salade.
- Om de salade helemaal af te maken kan je voor serveren nog even besprenkelen met wat olijfolie.
Aardappelsalade met peulvruchten
Wie lente zegt, zegt peulvruchten. De meest groenen der groentjes zijn namelijk helemaal in seizoen tijdens deze voorjaarsmaanden. Met onderstaand recept ga je voor gezond, fris én makkelijk.
Ingrediënten
- Vastkokende aardappelen
- Doperwten
- Sperziebonen
- Veldsla
- Rucola
- Bieslook
- Pijnboompitten
- Mosterd
- Olijfolie
Bereiding
- We beginnen met de dressing. Combineer mosterd, peper, zout en olijfolie tot een mooi geheel. De verhoudingen kan je zelf bepalen op basis van eigen voorkeur.
- Kook je -geboende- aardappelen beetgaar. De schil mag je laten zitten voor wat extra knapperigheid. Giet ze nadien af, laat uitlekken en meng nadien meteen onder de dressing.
- Rooster de pijnboompitten goudbruin in een pan.
- Kook je doperwten en boontjes tot ze beetgaar zijn, om ze vervolgens te laten ‘schrikken’ onder ijskoud water.
- Meng je aardappelen, peulvruchten, rucola, bieslook, pijnboompitten en veldsla mooi door elkaar. Werk af met grof zeezout naar smaak.

Een schilderij in je bord
Wie van kleur houdt, moet zeker ook eens deze salade proberen. Je kan hem nadien nog heel de zomer lang maken, bijvoorbeeld als side dish bij de barbecue. Een bordje waar je vrolijk van wordt. En jawel, de komkommer is in seizoen! 😉
Ingrediënten
- Rucola
- Komkommer
- Kerstomaatjes
- Avocado
- Kikkererwten
- Olijfolie
- Citroensap
- Peper
- Zout
Bereiding
- Net zoals bij de vorige salade beginnen we ook hier met de dressing. We combineren daarvoor olijfolie met citroensap, peper en zout. Eenvoudig heerlijk!
- Nadien verleggen we onze focus naar de kikkererwten. Kruid ze goed af met paprikapoeder, chilikruiden, peper, zout & eventueel wat currykruiden. Leg ze in de airfryer en bak tot ze lekker krokant zijn. (ongeveer 10 minuten op 180 graden Celsius)
- Snijd de avocado en komkommer in kleine kubusjes.
- Snij de kerstomaatjes telkens in de helft.
- Voeg alles samen en meng grondig. Smakelijk!

Green Goddess Salad

Dé lentesalade bij uitstek kan natuurlijk niet ontbreken. Een bron aan ijzer en eigenlijk maak je hem helemaal zoals jij dat wil. Voeg maar toe wat jij wil, zolang het groen is! Met onderstaand recept weet je alvast zeker dat je je buikje rond kan smullen!
Ingrediënten
- Asperges
- Broccoli
- Veldsla
- Rucola
- Avocado
- Pijnboompitten
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Bereiding
- Blancheer de asperges. Kook de broccoliroosjes beetgaar. Laat de groentjes goed uitlekken.
- Snij in tussentijd je avocado in dunne sneetjes.
- Rooster de pijnboompitten goudbruin.
- Voeg alles toe in een mengkom zorg dat alles mooi gecombineerd wordt.
- Werk af met olijfolie, peper en zout. Smakelijk!
Klaar om de lente te proeven? Neem dan gauw je Edenred-kaart (of voeg hem gewoon toe aan je mobiele wallet, nog makkelijker!) en haast je richting de winkel voor je ingrediënten. Je kan hiervoor jouw Edenred Maaltijdvouchers gebruiken, maar vergeet zeker niet dat je alle bioproducten je ook met Edenred Eco kan aanschaffen!
Meer inspiratie om gezond te eten? Die vind je op onze Instagram- of Facebookpagina.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.