'Couilles de Suisse’. Wat is dat?
Wie geen mondje Frans spreekt, is misschien niet zo geschokt bij het lezen van deze titel. Maar ‘couilles’ is het Franse woord voor ‘teelballen’ ... Eerlijk? Wij hoorden het ook zowat in Keulen donderen toen een collega ons over dit bizarre gerecht uit Centraal-Europa vertelde.
Maar een mens moet al eens kunnen lachen met zichzelf. Daarom doen we graag het relaas over onze zoektocht naar het verhaal van deze fameuze balletjes! En neen, ze komen niet gewoon uit het Zwitserse dorp Kloten!
Vanwaar deze bizarre naam?
Op de website Parlercuisine.com lezen we dat ‘Suisse’ hier niet verwijst naar Zwitserland, maar naar de koster of ‘suisse’ in de kerk. Zijn taak? De kerkgangers tijdens de mis in het gareel houden. Door zijn uniform en hellebaard (zoals de Zwitserse Garde in Vaticaanstad) was de suisse tegelijk een voorwerp van spot én een gevreesd man. Vandaar wellicht de uitdrukking ‘dat is de ballen van een suisse niet waard’ om te zeggen dat iets waardeloos is.
‘Couilles de Suisse’ hebben die naam gekregen (1) omdat de witte gerimpelde balletjes nogal snel doen denken aan teelballen en (2) omdat het oorspronkelijk een gerecht ‘van de armen’ was. Deze balletjes waren goedkoop en daarom zei men dus dat ze net zo veel waard waren als ‘de ballen van de suisse’. Vandaar dus die zinspeling.
Maar wat mag je nu op je bord verwachten?
Eenvoudig gezegd: dit zijn gewoon balletjes van gekookt brooddeeg met een saus op basis van boter en bruine suiker. Verrassend genoeg wordt deze zoete lekkernij als hoofdmaaltijd gegeten, niet als dessert. Voor veel mensen zijn ze pure nostalgie, want de oudere generaties serveerden ze graag op familiefeestjes. Tijdens het interbellum dienden ze vooral om er de kleinsten mee te voeden.
Zin gekregen?
Ga vlug zelf aan de slag. Dit recept hebben we gevonden op de Facebookpagina van de gastronomische vereniging ‘Les Compagnons de la Couille de Suisse’ uit La Louvière.
Ingrediënten
Bereiding
Giet de helft van de bloem in een kom.
Los de gist op in een scheutje van het lauwe water.
Giet de gist, de boter, de 4 eigelen, het zout en de suiker (op aparte plaatsen) bij de bloem.
Meng het geheel. Voeg de rest van de bloem toe en meng opnieuw.
Stort uit op het werkblad en kneed tot een mooi deeg.
Laat 30 minuten onder een handdoek rijzen.
Verdeel vervolgens in ongeveer 60 balletjes.
Bestuif een handdoek met bloem en laat de balletjes hier 30 minuten op rusten. Of leg ze afgedekt met folie in de koelkast.
Breng het water aan de kook en voeg een snuifje zout toe.
Leg de deegballetjes in het water.
Laat ongeveer 2 minuten koken en draai ze om.
Laat nogmaals 2 minuten koken. Schep de balletjes met een schuimspaan uit het water.
Leg ze op een verwarmde schotel en besmeer met half gezouten hoeveboter.
Bestrooi met bruine suiker.
Bron van de photo: blog Les Délices de Mimm
smakelijk!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.
Andere producten
#Origineel concept
Zelf kaas maken: mozzarella, ricotta en geitenkaas10 leuke weetjes over chocoladeTips & tricks voor de bewaring van voedingsmiddelen