Cake of geen cake? Drie hartige taarten waar je altijd mee scoort!

|Origineel concept

Een hartige cake met spek is lekker, maar nogal gewoontjes. Volg deze drie inventieve recepten van a tot z ... en verras je gasten met iets origineels!

Het grote voordeel van een hartige cake? Die lukt altijd én je kunt er alle kanten mee uit. Ook al ben je (nog) geen sterrenchef, laat je culinaire verbeelding maar de vrije loop. Komaan, aan de slag!

De basis voor al je hartige cakes: 

  1. Doe 150 g bloem naar keuze in een kom. Voeg hierbij 1 zakje bakpoeder en een snufje peper en zout. Meng dit alles met 3 eieren, 80 ml plantaardige olie (noten, zonnebloem, olijf ...), 145 ml lauwe melk en extraatjes naar keuze (zie enkele voorbeelden hieronder).
  2. Giet het mengsel in een ingevette cake- of taartvorm.
  3. Verwarm de oven altijd voor op 180 °C, terwijl je dit basisbeslag maakt. Werk af met je extra smaakmakers voor een originele toets. Zet 40 tot 60 minuten in de oven.

Een boerenbroodje! 🚜

Rode biet, zaden en geitenkaas

Dit recept is speciaal, maar tegelijk lekker ouderwetse boerenkost. Gezond, fris en boordevol smaak.

Ingrediënten:

  • basisbeslag voor cake (zie hierboven)
  • 50 g havermout
  • 1 handvol verse tijm
  • 50 g pompoenpitten
  • 2 tl karwijzaad
  • 2 tl nigellazaad
  • 2 verse rode bieten, geschild en fijn geraspt
  • 1 el honing
  • 20 g geraspte parmezaan
  • 120 g geitenkaas, in stukjes van 2 cm
  • zout

 Bereiding:

  1. Meng de havermout, de tijm, de pompoenpitten, het nigellazaad en het karwijzaad in een kom.
  2. Hou 1 el van het havermout- en zadenmengsel apart voor de afwerking. Voeg de geraspte rode bieten bij de rest van het mengsel.
  3. Schep dit onder het basisbeslag en voeg de honing, de parmezaan en de geitenkaas toe. Roer tot een mooi homogeen mengsel, maar maak er geen moes van.
  4. Giet het beslag in een vorm en werk af met het havermout- en zadenmengsel. Zet 40 minuten in de oven op 180 °C.
  5. Controleer de gaarheid. Dek eventueel af met aluminiumfolie en laat nog eens 40 minuten bakken.

Oh, mijn roosje! 🥬

Bloemkooltaart

Met bloemkool kun je meer dan je denkt! Deze groente voelt zich bijvoorbeeld opperbest in sauzen. Maar ook in een hartige taart. Volg de chef! Voor dit recept haalden we de mosterd bij de bekende kok Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 grote rode ui, gepeld
  • 100 ml olijfolie
  • ½ tl verse rozemarijn, fijngehakt
  • 10 middelgrote eieren van vrije uitloop
  • 1 handvol verse basilicum, fijngehakt
  • ½ tl kurkuma
  • 220 g geraspte parmezaan
  • zwarte peper en zout
  • 2 el zwart sesamzaad (of nigellazaad of gewoon sesamzaad)
  • Een paar uiringen

Bereiding :

  1. Voeg de kurkuma, de parmezaan, het sesamzaad en de zwarte peper bij je basisbeslag.
  2. Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes. Doe die met 1 tl zout in een kookpot en zet onder water. Laat 15 minuten koken tot ze mooi zacht zijn. Laat uitlekken.
  3. Verhit de olie in een kookpot en stoof de fijngehakte ui met de rozemarijn enkele minuten op een zacht vuur. Laat afkoelen en schep dit samen met de verse basilicum onder het basisbeslag.
  4. Voeg de bloemkool toe en roer voorzichtig, zodat er nog enkele roosjes heel blijven.
  5. Giet het beslag in een vorm en werk af met het sesamzaad en uiringen.
  6. Zet 45 minuten in de oven.

Ohla-la-look! 🧄🧄🧄

Cake met gekaramelliseerde look

Een heerlijke combinatie van ricotta, geitenkaas en gekaramelliseerde look. Superlekker! En geen gevaar op een lookadem achteraf!

Ingrediënten:

  • basisbeslag voor cake (zie hierboven)
  • 120 g ricotta
  • 120 g harde geitenkaas
  • 3 middelgrote knoflookbolletjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1 kop water
  • ¾ el suiker
  • 1 tl verse rozemarijn
  • 1 tl verse tijm

Bereiding van de gekaramelliseerde look:

  1. Breng een grote pot water aan de kook en blancheer de teentjes look in 3 minuten.
  2. Laat ze goed uitlekken!
  3. Droog de kookpot vanbinnen af en stoof de teentjes look in 2 grote eetlepels olijfolie. Voeg de balsamicoazijn en het water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Voeg de suiker, de rozemarijn, de fijngehakte tijm en ¼ tl zout toe. Laat verder garen op een zacht vuur tot het vocht grotendeels verdampt is en de teentjes look omhuld zijn met een laagje donkere karamelstroop. Zet apart.

En? Hoe maak jij je hartige cake? Deel je originele recept en tag ons in je foto's op Facebook en Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen