Nutri-score: een voedingsinstrument binnen handbereik!

|Lifestyle

Steeds meer mensen hechten belang aan wat ze consumeren. Toegegeven, het is niet altijd eenvoudig om het etiket op de verpakking te lezen, en we maken of hebben niet altijd de tijd om dat etiket te ontcijferen! Om het wat gemakkelijker te maken, heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid daarom beslist om het Franse voedingslogo, de Nutri-Score in te voeren. Dit logo staat op de verpakking en bevat informatie over de voedingswaarde van het product in kwestie. U hebt het ongetwijfeld al gezien en als dat niet het geval is, kunnen we u garanderen dat u er meer aandacht aan zult besteden na het lezen van dit artikel.

GOED, MAAR WAT IS DAT PRECIES, DIE NUTRI-SCORE?

Zoals de naam al laat vermoeden, helpt dit logo u om de voedingswaarde van een product te kennen. Het heeft de vorm van een ladder met 5 letters, met steeds 5 kleuren.
De letter A in het groen staat voor voedingsmiddelen die te verkiezen vallen, terwijl de letter E in het rood wordt gebruikt voor de categorie van voedingsmiddelen die u best beperkt.

HOE WORDT DE SCORE BEREKEND?

De FOD Volksgezondheid legt ons uit dat deze score wordt berekend op basis van een wetenschappelijk gevalideerde methode. Om de eindscore van het product per 100 g of 100 ml te bepalen, wordt bij de berekening rekening gehouden met de hoeveelheid: elementen die voorrang verdienen: het gehalte fruit en groenten, peulvruchten, vezels, noten en eiwitten en elementen die moeten worden beperkt: het gehalte suiker, zout, verzadigde vetten en calorieën.”

KAN DE NUTRI-SCORE U HELPEN ALS U BOODSCHAPPEN DOET?

Absoluut!
De Nutri-Score geeft u informatie over de voedingskwaliteit van een product. Bedoeling is om een evenwicht te vinden en de producten met een goede score te stimuleren. Producten met een score D of E hoeft u niet noodzakelijk te weren uit uw boodschappenwagentje, maar het is wel aanbevolen om ze in mindere mate en minder vaak te consumeren dan een product met een score A of B.
Alles is uiteindelijk een kwestie van evenwicht, gezond verstand en genieten.

Vergeet niet dat de Nutri-Score wordt berekend per 100 g of ml, zodat u de producten gemakkelijker kunt vergelijken met elkaar. Olijfolie behaalt een gemiddelde score, namelijk C, geel, maar u consumeert nooit 100 ml olijfolie tijdens een maaltijd.

Voor een bereid gerecht daarentegen kiest u best een groene score, want daarvan eet u meer dan 100 g.

Met de Nutri-Score kunt u de producten ook onderling vergelijken met elkaar.
Bent u gek op muesli? Vergelijk de merken en kies het merk met de beste score.

De Nutri-Score in anderhalve minuut begrijpen? Bekijk de video!

U vindt ook meer informatie op de website van de FOD Volksgezondheid:
www.nutriscore.be

 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen