10 tips voor lekkere restjes!

|Recepten

Deze tien etenswaren worden het vaakst verspild in de Belgische keukens. Herkenbaar? Ontdek onze tips om verspilling tegen te gaan!

Aardappelen 👉 Patat!

Tip: als je puree maakt, is het altijd moeilijk in te schatten hoeveel aardappelen je precies nodig hebt. Een restje over? Maak er de dag erna gewoon aardappelwafeltjes van! Meng de puree met wat kaas, een ei en kruiden naar smaak. Bebloem de wafeltjes en bak ze mooi goudbruin in de pan.

Bananenschillen 👉 Gaan met die banaan!

Tip: hier, in een van onze vorige artikels, vind je 10 tips – ja, dat lees je goed – om bananenschillen te hergebruiken. Je zult ervan versteld staan hoe nuttig bananenschillen kunnen zijn, bijvoorbeeld voor je huid, voor je schoenen en in de keuken!

Citrusschillen 👉 De beste zeste!

Tip: breng hartige gerechten en sauzen op smaak met de schil van citrusvruchten. Sinaasappel past bijvoorbeeld perfect bij een tomatensaus, pompelmoes bij spruitjes en citroen bij groene groenten!

Brood 👉 Ook jouw broodje is nu gebakken!

Tip: oud brood opgebruiken, da's kinderspel! Snij er croutons van en bak die voor bij de soep, week het in water en gebruik het voor vegetarische balletjes ... Om nog maar te zwijgen van wentelteefjes, die lekkere klassieker!

Eieren 👉 Als dat geen eitje is!

Tip: restjes eiwit kun je zo opwerken: maak er meringues van, vries ze in, gebruik ze om een cocktail op te schuimen of giet ze gewoon in een bouillon die net iets te vet is uitgedraaid. 

Vis en schaaldieren 👉 Krijg je er geen genoeg van? 

Tip: vis en schaaldieren belanden vaak in de vuilnisbak. Nochtans bestaan er heel wat curry- en waterzooibereidingen waarin je gemakkelijk vis en schaaldieren verwerkt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de presentatie!

Groenten 👉 Hmmm, groenten!

Tip: er bestaan honderden, zo niet duizenden recepten waarvoor je groenteschillen kunt gebruiken. In kookboeken en op het internet vind je er vast eentje dat jij lekker vindt. In dit filmpje zie je hoe je chips maakt van groenteschillen.

Fruit 👉 Fruit in topvorm!

Tip: is je fruit zacht geworden? Maak er dan een crumble, taart of compote mee. Voor gebak maakt het toch niet uit hoe zacht het fruit is! Makkelijk, vind je niet?

Melk👉 Het echte witte goud.

Tip: staat er nog een restje melk in de koelkast? Je maakt er in een handomdraai deze gemakkelijke bereidingen mee:  een milkshake, warme chocolademelk, een chai latte, lekkere aardappelpuree, een romige bechamelsaus of zelfs crème brûlée!

Vlees 👉 Weet welk vlees je in de kuip hebt!

Tip: Voor restjes vlees geldt net hetzelfde als voor vis: verwerk ze de dagen daarna in een gerecht dat niet per se een mooie presentatie of een groot stuk vlees vraagt. Denk maar aan pastasauzen, gehaktschotel parmentier, pizza ...

En jij? Wat gooi jij het vaakst weg? Wat zijn jouw tips tegen verspilling? Meer inspiratie, minder verspilling ... Vertel ons jouw ideetjes!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen