10 minirecepten voor een geslaagde maaltijd met hapjes!

|Recepten

Of je nu vrienden of familie uitnodigt, een maaltijd met hapjes geeft altijd een mooie indruk. Hapjes, tapas, zoete lekkernijen, toasts, ... we houden er allemaal van! Trakteer jezelf met onze 10 heerlijke feestreceptjes! 👇

Recept 1 - Hapjes van witte pens, foie gras en vijgenconfituur 

Wat heb je nodig?

Klassieke witte pens
Foie gras of faux gras
Groene druiven
Vijgenconfituur
Tandenstokers
Bereiding: 
  • Snijd de pens in vrij dikke schijven.
  • Leg er een stukje foie gras of faux gras op.
  • Besmeer dat met vijgenconfituur.
  • Werk af met een groene druif.
  • Maak alles vast met een tandenstoker.
  • Smakelijk!

Recept 2 - Bladerdeeghapjes met chorizo 

Wat heb je nodig?

1 vel bladerdeeg
1 halve chorizo (mild of pittig)
100 g gruyèrekaas
1 ei
1 bokaal tomatensaus
provençaalse kruiden
Bereiding: 
  • Verwijder het vel van de chorizo en snijd die in stukken.
  • Mix de chorizo, de gruyèrekaas, de tomatensaus en het ei.
  • Voeg de Provençaalse kruiden toe en meng.
  • Spreid het mengsel uit op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeeg op tot een worst.
  • Plaats de rol een uur lang in de diepvriezer.
  • Snijd hem in schijfjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Steek de hapjes een tiental minuten in de oven op 180 °C.
  • Smakelijk!

Recept 3 - Bladerdeeghapjes met zalm 

Wat heb je nodig?

1 vel bladerdeeg
4 of 5 plakjes gerookte zalm
opgeklopte knoflookkruidenkaas
verse room
Bereiding: 
  • Meng de kaas met wat room, zodat die smeerbaarder wordt (niet nodig als je smeerkaas gebruikt).
  • Verdeel de kaas en de gerookte zalm over het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeeg op tot een worst.
  • Plaats de rol een uur lang in de diepvriezer.
  • Snijd hem in schijfjes van ongeveer 1 cm dik.
  • Steek de hapjes een tiental minuten in de oven op 180 °C.
  • Smakelijk!

Recept 4 - Verrines van erwten en grijze garnalen 

Wat heb je nodig voor twee verrines?

enkele grijze garnalen
250 g diepvrieserwten
½ groentebouillonblokje
gezouten boter
verse room
enkele blaadjes peterselie
Bereiding: 
  • Kook of stoom de erwten en giet ze af.
  • Bak ze in de boter, samen met het halve bouillonblokje.
  • Mix de erwten met een beetje room.
  • Zeef de bereiding om ze glad en smeuïg te maken.
  • Breng op smaak en laat een uurtje in de koelkast rusten.
  • Giet de bereiding in de aperitiefglaasjes en leg er enkele garnalen op.
  • Werk af met enkele blaadjes peterselie.
  • Smakelijk!

Recept 5 - Hartige wafels met prosciutto en gedroogde tomaten 

Wat heb je nodig?

diepvrieswafels of zelfgemaakte wafels
opgeklopte kaas
enkele sneetjes prosciutto
enkele gedroogde tomaten
enkele blaadjes rucola
Bereiding: 
  • Steek de wafels 4 minuten in de oven op 180 °C.
  • Besmeer ze met de opgeklopte kaas.
  • Bedek ze met de prosciutto.
  • Leg er de gedroogde tomaten op.
  • Werk de hartige wafels af met enkele blaadjes rucola.
  • Smakelijk!

Recept 6 - Champignons gevuld met bieslookkaas 

Wat heb je nodig?

parijse champignons (je kiest zelf hoeveel)
verse kaas
een bosje bieslook
citroensap
een teentje knoflook
Bereiding: 
  • Verwijder de steel van de Parijse champignons.
  • Dompel ze onder in citroenwater. Veeg ze af. Smeer ze in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Steek de champignons 15 minuten in de oven op 180 °C.
  • Voeg de knoflook en de bieslook bij de verse kaas en vul de champignons.
  • Smakelijk!

Recept 7 - Verrines van avocadotartaar, tomaten en rucola 

Wat heb je nodig voor vier verrines?

een potje gekruide guacamole
kerstomaten van verschillende kleuren
rucola
Bereiding:   
  • Halveer de kerstomaten.
  • Vul de aperitiefglaasjes met een laagje guacamole, daarboven een laagje tomaten, dan weer een laagje guacamole, vervolgens een laagje rucola en dan weer tomaten. Werk af met enkele blaadjes rucola.
  • Smakelijk!

Recept 8 - Lolly's van gekaramelliseerde kerstomaten met sesamzaadjes 

Wat heb je nodig?

kerstomaten
sesamzaadjes
200 g suiker
100 ml water
2 el balsamicoazijn
tandenstokers
Bereiding: 
  • Verhit de suiker en het water in een pan op een zacht vuurtje. Voeg geleidelijk aan de balsamicoazijn toe wanneer het mengsel begint in te dikken en roer zacht. Laat op een zeer zacht vuur koken tot de karamel klaar is.
  • Prik de kerstomaten op een tandenstoker en dompel ze in de karamel. Bestrooi ze met de sesamzaadjes.
  • Laat afkoelen op bakpapier.
  • Smakelijk!

Recept 9 - Omeletrolletjes met gorgonzola in de vorm van een kerstboom 

Wat heb je nodig?

10 eieren
200 g verse spinazie
5 kerstomaten
200 g kleine champignons
100 g gorgonzola en 200 g ricotta
rozemarijn en bieslook
Bereiding: 
  • Klop de eieren op en voeg de gorgonzola toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak 4 dunne omeletten.
  • Verhit de spinazie.
  • Breng de ricotta op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de ricotta en de spinazie over de omeletten. Rol de omeletten op. Snijd ze in rolletjes en bewaar die in de koelkast.
  • Bak de gehalveerde champignons.
  • Maak je kerstboom met champignons aan de onderkant, kerstomaten als kerstballen, rozemarijn als dennennaalden en bieslook voor de stronk.
  • Smakelijk!

Recept 10 - 'Pan con tomate', een Catalaanse specialiteit 

Wat heb je nodig?

Een stokbrood in sneetjes
2 tomaten
1 teentje knoflook
Enkele blaadjes rucola
Enkele sneetjes prosciutto
Bereiding: 
  • Rooster de sneetjes stokbrood in de broodrooster.
  • Pel de tomaten en doe ze in een blender.
  • Voeg de geperste knoflook, zout, peper en olijfolie aan het mengsel toe.
  • Besmeer de sneetjes stokbrood.
  • Bedek ze met de prosciutto.
  • Werk af met wat rucola.
  • Smakelijk!

Welke recepten ga jij uitproberen? Post je foto's op onze Facebookpagina of tag ons in een Instagramstory! 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen