Zó lang na de houdbaarheidsdatum kan je voedsel bewaren

|In de kijker

Maak jij je ook wel eens schuldig aan meer etenswaren inslaan dan je nodig hebt? Of gooien een avondje op restaurant of takeaway bijna letterlijk roet in het eten? Geen nood, wij leggen je uit hoe lang je voeding kan bewaren om overconsumptie en verspilling te vermijden!

Het verschil tussen THT en TGT 🧐

Er bestaan twee soorten notaties voor de vervaldatum van producten: THT en TGT. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en duidt de minimale houdbaarheidsdatum aan. TGT is kort voor ‘te gebruiken tot’, wat wijst op de uiterste consumptiedatum. Hoewel er een verschil is tussen beide aanduidingen, mag je er altijd van uitgaan dat ze enkel gelden voor gesloten verpakkingen.

Ten minste houdbaar tot ✔️

Simpel gezegd, bij producten met het opschrift ‘ten minste houdbaar tot’ is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren.

  • Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
  • Als enkel de maand en het jaartal aangeduid worden, heb je nog tot 18 maanden na de vervaldatum.
  • Staat er alleen maar een jaartal op de verpakking? Dan is het zelfs meer dan 18 maanden nog oké om het product op te eten of op te drinken. Overdrijf hier niet mee, want de kwaliteit van het product zal wel beetje bij beetje achteruit gaan. Koffie zal bijvoorbeeld smaak verliezen, of droge producten zoals chips en koekjes zullen minder krokant worden.

Te gebruiken tot 🙅🏾‍♂️

De term ‘te gebruiken tot’ is van toepassing op de meeste zaken die je in de koelkast bewaart, zoals verse vis, vers vlees of beleg. Eens die datum verstreken is, kan je ze ook niet meer invriezen. Let vooral op met eieren, gehakt en kaas.

Eieren 🍳

Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien. Komen ze maar een klein beetje naar boven, dan heb je nog wel even tijd, maar wacht niet te lang om ze op te eten. Een zelfgemaakt gerecht waar eieren in verwerkt zitten, bewaar je best niet langer dan twee dagen in de koelkast.

Gehakt 🐷

Bij gehakt hangt alles af van de verpakking. Gehakt dat je vers koopt bij de slager en in een papiertje verpakt zit, moet meteen gebruikt worden. Bij een luchtdichte verpakking die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt, heb je meer tijd. Neem hier als maatstaf dat dit tot een week na datum nog eetbaar is, op voorwaarde dat de verpakking gesloten blijft.

Kaas 🧀

Kaas is relatief veilig om nog na datum te consumeren. Ga wel voorzichtig om met verse kazen die niet gepasteuriseerd zijn.

De vuistregels 👊

Vertrouw vooral op je zintuigen en doe de test: ziet het product er nog vers uit? Begint het anders te ruiken? Proef een klein beetje om ook de smaak na te gaan voor je begint te kokerellen. Bij twijfel één gouden raad: niet opeten!

Ook bij conserven die sporen van roest vertonen of deuken in het blik hebben, kan je het voedsel niet meer opeten.

Dranken, diepgevroren producten en droge voeding blijven relatief lang goed. Tenslotte zijn er nog een aantal producten die een aantal jaar hun kwaliteit en smaak behouden, waardoor je ze ook langer kan bewaren. We hebben het hier over zout, suiker, honing, zetmeel, witte azijn, witte rijst, pasta en droge peulvruchten.

Hoe hou jij voeding langer vers? Deel je tips en tag ons in je foto’s op Facebook en Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen