ZELF GROENTEN FERMENTEREN: goedkoop, gezond & leuk

|In de kijker

Fermentatie is een eeuwenoude, natuurlijke techniek om voeding te bewaren. Zonder bewaarmiddelen. Gefermenteerde groenten zijn goedkoop, gezond, 100% vegan en zero-waste. Bovendien geven ze een originele twist aan de smaak. En last but not least: fermenteren of ‘groenten opleggen’ is gewoon erg leuk. En verrassend eenvoudig. Wij helpen je graag op weg!

Fermentatie of lactofermentatie is vandaag bijzonder hip en trendy. Dat was ooit anders. Het ontstond uit bittere noodzaak, toen er nog geen sprake was van koelkasten of diepvriezers om voeding te bewaren. Tijd om de traditie in ere te herstellen!

Hoe maak je gefermenteerde groenten?

Fermenteren is een stuk eenvoudiger dan het klinkt. Je hoeft er geen nieuwe of dure toestellen voor in huis te halen. Dit heb je nodig: een glazen bokaal of weckpot, water, zout en genoeg groenten om de bokaal te vullen. En een bescheiden portie geduld natuurlijk, om het fermentatieproces rustig z’n werk te laten doen.

Fermenteren doe je in 4 stappen:

  1. Snij of versnipper de groenten. Stop alles in een propere glazen bokaal.
  2. Vul de bokaal met pekel (= 1 eetlepel zout per liter water) tot 1 cm onder de rand.
  3. Sluit de bokaal hermetisch af met een rubbertje of een deksel.
  4. Laat de groenten vier weken fermenteren in een donkere ruimte, op kamertemperatuur.

Tip: Zet de bokaal een uurtje in de koelkast, alvorens je ‘m opent om te proeven van het resultaat. Zo vermijd je het ‘explosie-effect’ wegens de druk in de bokaal, wanneer je het deksel eraf haalt.

Heeft het water een bruine kleur en zit er een geurtje aan? Dan is het fermentatieproces mislukt. Dat gebeurt als de bokaal niet hermetisch is afgesloten, of wanneer de temperatuur te weinig constant was. Maar geen paniek: met trial & error ben je straks een echte fermentatie-expert!

Wat gebeurt er precies tijdens het fermentatieproces?

Tijdens het fermenteren ontwikkelen zich melkzuurbacteriën, die suikers omzetten in natuurlijke zuren en enzymen. Zo veranderen smaak, structuur en geur. Dat resulteert in een langere bewaring. Goede, natuurlijke bacteriën doen dus al het werk. Dat is het belangrijkste verschil met het ‘inmaken’ of steriliseren van groenten, dat simpelweg alle bacteriën neutraliseert.

 

Gefermenteerde producten zijn extra gezond, precies wegens de aanwezigheid van melkzuurbacteriën. Die bacteriën stimuleren de darmflora en produceren nieuwe vitamines, die anders verloren gaan bij het koken of bakken van groenten. Slotsom: fermentatie verbetert de voedingswaarde en de verteerbaarheid!

Wat zijn de lekkerste groenten om te fermenteren?

Fermenteren kan ongeveer met alle groenten die je in de moestuin vindt. Het lekkerst zijn harde of knapperige groenten. Denk aan wortels, uien, paprika’s, rode biet of komkommers. Maar ook tomaten, artisjokken, courgettes of boontjes zijn prima geschikt voor een bad in de pekel. Tip: kruiden, zoals tijm, rozemarijn, peperbolletjes of chilipepers geven extra punch aan de smaak!

Bijzonder populair is vandaag gefermenteerde Chinese kool, beter bekend als Kimchi. Of wat dacht je van echte Belgische pickles? Die kan je voortaan gewoon zelf maken, met opgelegde zilveruitjes, bloemkoolroosjes en augurken! Maar in principe kan je vrijwel alles fermenteren. Ook fruit. En zelfs vlees en vis. Aan jou om alle smaken te ontdekken en te finetunen!

Pekel als basis voor dressing of ceviche?

Fermenteren is écht zero-waste: ook de overgebleven pekel zit boordevol smaak en gezonde voedingsstoffen. De vloeistof kan perfect dienen als basis voor een dressing of marinade – denk bijvoorbeeld aan een pittige ceviche. De stelregel: pekel is vrijwel altijd een goede match met (of een vervanger van) azijn of citroen.

 

Conclusie: fermenteren is veel méér dan een tijdelijke hype. Want de voordelen zijn talrijk. Iets voor jou? Met de Edenred-kaart sla je een voorraadje gezonde groenten in bij de supermarkt of de groenteboer. Zo kan je meteen aan de slag!

Heb je de fermentatie-microbe te pakken? Geef je (on)gezouten mening en deel je leukste plaatjes met Edenred, via Facebook of Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen