Welke kookmethode kies je het best? Volg onze gids

|In de kijker

Hoe behoud je zoveel mogelijk voedingsstoffen? Door je eten te stomen of in de oven te bereiden? En gebruik je boter of olie? Vraag jij je ook af hoe je je eten het best klaarmaakt? Lees dan zeker onze gids.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over diverse kookmethodes:

  • Waarom heeft koken invloed op de voedingsstoffen?
  • Welke voordelen en ongemakken houden de verschillende kookmethodes in?
  • Welke olie of vetstof gebruik je het best?
  • Welke apparatuur heb je al dan niet nodig?

1. Waarom heeft koken invloed op de voedingsstoffen?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende kookmethodes, moeten we eerst uitleggen welke invloed het bereidingsproces heeft op de voedingsstoffen in je eten. Warmte kan de structuur van het eten veranderen, waardoor er voedingsstoffen kunnen verloren gaan. We geven je graag enkele concrete voorbeelden.

  • Bij een bereidingstemperatuur tot 40 graden begint voedsel te bederven en kunnen essentiële voedingsstoffen verloren gaan.
  • Bij een temperatuur tussen 60 en 90 graden worden vitamine C, B en E gevoeliger en mogelijk vernietigd tijdens het kookproces.
  • Vanaf 100 graden verliezen ook minerale zouten de strijd.

2. Welke voordelen en ongemakken houden de kookmethodes in?

Nu je weet hoe koken je eten beïnvloedt, vertellen we je graag meer over de vijf meest gebruikte bereidingswijzen. Elke methode biedt zo haar voor- en nadelen.

Maar denk eraan: gezond en lekker eten houdt bovenal in dat je veel varieert. Houd het dus zeker niet bij één manier van koken. Want verandering van spijs doet eten...

a. Stomen

  • Voordeel: stomen is een van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Waarom? Omdat je het eten niet rechtstreeks in kokend water onderdompelt, blijven meer voedingsstoffen intact.
  • Ongemak: door te stomen, gaat er soms wat smaak verloren. De oplossing? Gebruik lekkere kruiden of specerijen!
  • Voorbeeld van een gerecht dat je kunt stomen: heerlijk knapperige groenten met zalm.

b. Koken

  • Voordeel: koken gaat snel en is een gemakkelijke methode om tal van voedingsmiddelen klaar te maken.
  • Ongemak: er kunnen voedingsstoffen verloren gaan. Gelukkig kun je het water met die voedingsstoffen later gebruiken voor soepen of sauzen.
  • Voorbeeld van een gerecht dat je kunt koken: al dente pasta met lekkere, verse tomatensaus.

c. Roosteren in de oven

  • Voordeel: door je eten te roosteren in de oven, gaart het gelijkmatig en krijgt het een mooie kleur.
  • Ongemak: het kan bepaalde etenswaren droog maken, maar door marinades te gebruiken of etenswaren in vetvrij papier te wikkelen, kun je de sappen behouden.
  • Voorbeeld van een gerecht dat je kunt roosteren: knapperige gebraden kip met geroosterde groenten.

d. Bakken in de pan

  • Voordeel: gebakken voedingsmiddelen zijn snel klaar en hebben een knapperige textuur.
  • Ongemak: je moet vetstoffen gebruiken. Gelukkig bestaan er gezondere alternatieven, zoals olijfolie. In een pan met antiaanbaklaag kun je zelfs droog bakken!
  • Voorbeeld van een gerecht dat je kunt bakken in de pan: gebakken garnalen met knapperige groenten.

e. Barbecueën

  • Voordeel: deze methode geeft je eten een heerlijke, rokerige smaak.
  • Ongemak: er kunnen schadelijke chemische verbindingen ontstaan. Marineer je eten of bak het niet rechtstreeks boven het vuur. Zo beperk je het risico.
  • Voorbeeld van een gerecht dat je kunt barbecueën: sappige spareribs met een zelfgemaakte barbecuemarinade.

3. Boter of olijfolie: wat kies je?

De temperatuur waarop je gaat koken is doorslaggevend. Ga je voor een bereiding op hoge temperatuur? Kies dan een olie met een hoog rookpunt, zoals hazelnoot-, sesam- of druivenpitolie. Die zijn namelijk beter bestand tegen hoge temperaturen.

Bij hoge temperaturen vermijd je in elk geval ongeraffineerde zonnebloem-, koolzaad- of lijnzaadolie. Die oliën zijn minder geschikt voor hoge temperaturen, omdat ze snel beginnen te roken en daardoor ook snel giftig worden. 

Boter helemaal uit je dieet schrappen? Dat hoeft echt niet. Je kunt er bijvoorbeeld perfect mee koken op een lagere temperatuur. Ook oliën met een intensere smaak, zoals extra vergine olijfolie, zijn een ideale keuze voor bereidingen op lage temperaturen.

4. De juiste hulpjes

Goede hulpmiddelen zijn essentieel. Want om goed en gezond te koken, heb je het juiste materiaal nodig! Drie tips om blunders in de keuken te vermijden:

  • Gebruik bakpapier in plaats van aluminiumfolie, om te voorkomen dat er metaaldeeltjes in je gerechten terechtkomen.
  • Keukengerei met aluminium verban je het best uit de keuken. Na verloop van tijd ontstaat er namelijk roest, en dat heeft kankerverwekkende eigenschappen. 
  • Snelkookpannen (snelkoker, cocotte) zijn de ideale keuze voor stoofgerechten. Ze zorgen ervoor dat het water tot meer dan 100 graden begint te koken, waardoor je eten sneller gaar is en de vitaminen en mineralenoptimaal behouden blijven.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel de voor- en nadelen van de belangrijkste bereidingswijzen wat beter kent. Zo weet je nu welke vetstoffen je het best kiest voor een lekkere én gezonde maaltijd.

Kook jij op nog andere manieren? Vertel het ons via Facebook of Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen