Voeding en je immuunsysteem: van aanval tot tegenaanval

|In de kijker

Vanaf je geboorte sta je voortdurend bloot aan talloze micro-organismen die je op elk moment kunnen aanvallen. Denk maar aan virussen, bacteriën ... Daarom heeft de mens een erg efficiënt verdedigingssysteem ontwikkeld waardoor hij al miljoenen jaren kan overleven en evolueren. Hoe kun je dit geniale systeem een handje helpen? Welke voeding eet je het best om ongewenste microben af te weren? Laten we even de balans opmaken 👇

Als je het scenario zo leest, lijkt het net een Hollywoodfilm: een microbenleger probeert voortdurend jouw domein binnen te vallen, maar eerst moeten ze door een fysieke barrière dringen die je tegen aanvallen van buitenaf beschermt. Die barrière bestaat uit je huid en de slijmvliezen in je ademhalings- en spijsverteringssysteem.

Als er ondanks alles toch indringers voorbij deze hindernis raken en in je lichaam terechtkomen, worden ze begroet door de gewapende troepen van het immuunsysteem, die meteen een tegenoffensief lanceren. Om een efficiënt schild op te bouwen en een goede tegenaanval te kunnen organiseren, moet je voeding alle grondstoffen bevatten die je systeem nodig heeft om je wapenarsenaal goed te onderhouden. Hoe bescherm je jezelf dus het best tegen ongewenste bezoekers?

Draag zorg voor je darmen, de 'longen' van je immuunsysteem!

80% van je imuuncellen bevinden zich in je darmen. Ze zijn verspreid over de volledige darmwand, die daarbovenop wordt beschermd door een slijmlaag. Dat zegt genoeg over hoe belangrijk dit orgaan is in het beschermingssysteem van je lichaam. Je darmen bevatten ook tal van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en gist, maar laat je niet misleiden! Deze bacteriën zijn niet ongezond. Integendeel: ze zijn zelfs heel nuttig. Hou je darmflora dus zeker in topconditie.

  • Kies voor gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, kaas met rauwe melk, gefermenteerde dranken zoals kombucha, vruchtenkefir, zuurkool, met melkzuur gefermenteerde groenten ... Al deze producten vind je gebruiksklaar in elke biowinkel.  Ze bevatten goede bacteriën die essentieel zijn voor gezonde darmen. 
  • Eet ook vezelrijke voeding om je darmflora een boost te geven. Zorg ervoor dat elke maaltijd voor minstens de helft uit seizoensgroenten bestaat, zoals asperges, broccoli, venkel, pastinaak, aardperen (als je ze lust), knoflook enzovoort. Als begeleider kies je voor granen of iets soortgelijks, zoals eenkoren, rijst, gierst, quinoa, boekweit ... Beperk dit tot maximaal een kwart van je bord als je niet erg sportief bent 😉
  • Eet minstens twee keer per week peulvruchten, die je voor het koken een nachtje laat weken.  Vergeet ook de zaden en noten niet, zoals lijnzaad, chiazaad, amandelen, walnoten ... De vezels en micronutriënten die ze bevatten, zijn bijzonder voedzaam.

Omega 3, de natuurlijke ontstekingsremmer!

Omega 3 is essentieel voor je immuunsysteem en om chronische ontstekingen tegen te gaan. Gelukkig zit je voeding boordevol omega 3, zodat je ten volle kunt genieten van de voordelen die deze stof te bieden heeft.

Neem elke dag twee eetlepels koolzaad- of walnootolie en/of één theelepel lijnzaadolie. Eet twee tot drie keer per week vette vis, maar let op: roofvissen zoals verse tonijn en zalm bevatten ook veel zware metalen. Die eet je beter niet meer dan een keer per week. Sardines, ansjovis, makreel en kabeljauwlever zijn betere keuzes. Bij het aperitief of in rillettes: zo eet je snel en eenvoudig je portie vis. Bovendien bevatten ze vitamine D en zink, twee voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in je immuunsysteem.

Pimp je bord

Antioxidanten zijn een echte schat voor je gezondheid – én ze zitten in tal van ingrediënten. Geef ze dus een mooi plekje op tafel (en op je bord, natuurlijk). Gekleurde planten zitten boordevol antioxidanten. Denk maar aan bosbessen, braambessen, rode uien, pruimen, rode bieten, gekleurde wortelen, kiwi's, avocado's, zoete aardappelen, granaatappelen, kolen, alle soorten noten... Daarnaast vind je ze onder meer in groene thee, cacao, specerijen, olijfolie en oesters. Zorg dus voor kleur op je bord en experimenteer naar hartenlust met verschillende smaken.

 

Gooi het dus over een andere boeg en versterk je immuunsysteem vanaf vandaag dankzij deze eenvoudige tips die je elke dag kunt toepassen.

➡️ Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan het Franse boek 'L'Alimentation spécial immunité' van diëtiste en voedingsdeskundige Véronique Liesse. Hierin vind je ook tal van eenvoudige, efficiënte recepten die je zelf kunt klaarmaken.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sylvie Dejardin, voedingsconsulente en partner van het Europese FOOD-programma. Dit programma is erop gericht werknemers, werkgevers en restauranthouders bewust te maken over gezonde, lekkere voeding, vooral tijdens de middagpauze.

Eet je regelmatig deze voedingsmiddelen ? Post een foto van je gezond bord op onze Facebookpagina of in een Insta Story en tag ons!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen