Vijf seizoenskruiden om je gerechten op te fleuren

|Top

Op geroosterd vlees, in salades of in een lekkere tomatensaus: kruiden tillen je gerechten naar een hoger niveau, prikkelen je smaakpapillen en zien er ook nog eens mooi uit op je bord! En hoewel velen ze onderschatten, verdienen ze echt wel een plaatsje in de keuken. Kruiden geven je maaltijden niet alleen een heerlijk aromatische toets, ze komen ook je gezondheid ten goede.

In dit artikel bespreken we vijf seizoenskruiden. We leggen ook uit hoe je ze thuis kweekt en hoe je ze langer goed houdt.

1. Basilicum

Hét icoon van de Italiaanse keuken! Basilicum geeft al je gerechten, zoet of hartig, een zonnige toets. Dit kruid is overheerlijk in combinatie met pijnboompitten en Parmezaanse kaas, bijvoorbeeld in een lekkere pesto.

Maar heb je basilicum ooit al eens geproefd in confituur, boter of zelfs sorbet? Probeer het eens! Er wacht je een aangename verrassing.

Voordeel: basilicum bestrijdt spijsverteringsproblemen en is een krachtig antioxidant. Bonus: dit groene kruid houdt muggen op afstand!

Seizoen: juli en augustus

2. Koriander

Salades, wokgerechten, soepen... Met een paar blaadjes koriander breng je elke maaltijd op smaak zonder dat alle andere aroma’s in de verdrukking komen.

Maar gooi de steeltjes nooit weg! Daarmee maak je namelijk heerlijke korianderolie of een lekkere korianderpesto. Een beetje knoflook, wat olijfolie, zout en peper: meer heb je niet nodig.

Voordeel: koriander heeft antibacteriële en antioxiderende eigenschappen, bevordert de eetlust, verbetert de spijsvertering en stimuleert het lichaam.

Seizoenvan augustus tot oktober

3. Dragon

Dragon is de ideale keuze voor een heerlijk stoofpotje. Dragon en kip vormen bijvoorbeeld een hemelse combinatie!

Voordeeldragon helpt buikkrampen te verlichten.Dragonblaadjes hebben een heilzame werking en zijn daarom een uitstekende basis voor kruidenthee. Dragonthee bevordert de darmtransit, verlicht buikkrampen, werkt angstremmend en vochtafdrijvend, en helpt de slaapkwaliteit te verbeteren.

Seizoen: van juni tot augustus

4. Munt

Bij munt denk je waarschijnlijk meteen aan thee of een lekkere mojito, maar je kunt er ook heerlijk een maaltijd mee afwerken. Vlees, tabouleh, ijsjes, taarten, fruitsalades... Munt geeft al je bereidingen, zoet of hartig, een frisse toets.

Voordeel: munt werkt pijnstillend, antiseptisch en antibacterieel en stimuleert de spijsvertering. Geen wonder dat dit kruid zo goed als overal ter wereld wordt gebruikt!

Seizoen: van juni tot september

5. Dille

Dille wordt vaak gebruikt om vis of aardappelen op smaak te brengen.

Maar wist je al dat dit kruid eigenlijk enorm veelzijdig is? Combineer dille bijvoorbeeld eens met geitenkaas. Doe er een beetje citroensap, een snuifje zout en wat peper bij en hop: in een handomdraai heb je een heerlijke spread voor op een geroosterde boterham. Klinkt heerlijk!

Je kunt ook een infusie van dille maken. Vul een karaf met koud water en doe er wat dille, komkommer en limoensap bij.

Voordeeldille heeft geneeskrachtige eigenschappen. Zo verbetert dille de spijsvertering door maagproblemen te bestrijden. Daarnaast worden buikkrampen en -pijn verlicht, en kalmeert het kruid het zenuwstelsel.

Seizoen: van juni tot september

Thuis kruiden kweken, hoe doe je dat?

Wees gerust, je hoeft helemaal geen tuinier te zijn of groene vingers te hebben. Wil je zelf kruiden kweken? Zaai ze dan in kleine bloempotjes en zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen.

Zet ze daarna gewoon zo dicht mogelijk bij het raam. Kruiden houden van veel licht, maar niet van warmte. Water geven doe je in de zomer elke dag en in de winter slechts twee tot drie keer per week.

Zet je kruiden ook steeds een beetje langer buiten, zodat ze kunnen wennen aan de buitenlucht. Verpot ze zodra dat kan, maar het liefst in een bloempot of moestuinbak die je nog naar binnen kunt halen als het buiten te koud wordt.

Hoe bewaar je kruiden het best?

Vers geplukt zijn ze tot één week houdbaar in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Op deze drie manieren haal je alles uit je kruiden:

  • Maak er aan het begin van de winter een kruidentuiltje mee dat je ophangt op een droge en warme plaats. Zodra de kruiden gedroogd zijn, bewaar je ze in een goed afsluitbaar potje of in een hersluitbaar zakje op een donkere plaats.
  • Bewaar ze in zout. Als kers op de taart hou je ook lekker kruidenzout over.
  • Bewaar ze in je diepvriezer (tot zes maanden lang).

 

Voortaan hebben kruiden geen geheimen meer voor jou. Geniet er naar hartenlust van, want ze tillen de smaak van je gerechten naar een hoger niveau. Trouwens: kruiden kun je ook kopen met je Edenred-maaltijdcheques.

Wat zijn jouw lievelingskruiden? Hoe gebruik je ze in de keuken? Deel je ervaringen op onze Facebook- of Instagrampagina!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen