Rabarber: mooie sierplant én gezonde lekkernij

|In de kijker

Rabarber vormt de basis van een heleboel lekkere creaties, maar wist je dat deze plant ook steeds meer zijn plaats verovert in siertuinen? We geven een overzicht van allerlei interessante weetjes over rabarberplanten, het rabarberseizoen en enkele ontzettend lekkere rabarberrecepten. Benieuwd? Lees dan snel verder! 

3 dingen die je moet weten over rabarber

1: Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie die gekweekt wordt vanwege de eetbare delen. Hoewel rabarber vaak wordt gebruikt voor het maken van zoete lekkernijen zoals rabarbertaart, rabarberconfituur of rabarbercake, is het geen fruit maar een groente!

2: Duizenden jaren terug werd rabarber gebruikt in de Chinese geneeskunde vanwege het positief effect op de gezondheid. De herkenbare plant met grote groene bladeren en lange rode stengels is een echte bron van mineralen.

Het calcium in rabarber versterkt je botten, zorgt voor een goede werking van je spieren en voor een goede werking van je zenuwstelsel. Dit terwijl het kalium in rabarber je hart en vaatstelsel gezond houdt doordat het je bloeddruk controleert.

3: Alleen de stengels van de rabarberplant zijn eetbaar. De bladeren bevatten het giftige oxaalzuur en gooi je dus beter meteen op de composthoop.

Rabarber in je siertuin

Een andere, steeds meer aan populariteit winnende, optie is om een rabarberplant te houden in je siertuin. De bladeren mogen dan niet eetbaar zijn, decoratief zijn ze absoluut wel! Dankzij de grote, golvende, rondvormige bladeren voeg je een interessant element aan je tuin toe.

En extra leuk: tijdens de bloei groeien er ook kleine bloemen in grote pluimen aan de stelen. Deze worden bevrucht door de wind en kunnen gebruikt worden als snijbloem. Rabarber: lekker én mooi dus! 😊

Wat is het beste seizoen voor rabarber?

Rabarber is een makkelijk te onderhouden plant die je het best in de zon of in de lichte schaduw zet. De ideale tijd om rabarber te planten, is rond september-oktober of rond februari-maart. Het oogsten van rabarber doe je dan weer best rond april. Het eten is dus tussen april en juli.

Pssst, stengels die 2 à 4 weken oud zijn, zijn namelijk het lekkerst! Ze zijn fijner van structuur en zoeter van smaak. Bovendien wordt oogsten na 21 juni (de langste dag) afgeraden.

Tijdens de bloeitijd varieert de rabarber van wit, geel tot rood. Tip: verwijder de bloeistengels, zo voorkom je dat je plant uitgeput geraakt!

Wil je jouw rabarber liever in een serre planten? Dat kan ook! Vul een kweekpot met potgrond en stekgrond en zaai 2 zaadjes per kweekpot. Houd vervolgens de temperatuur in de serre rond de 18°C zodat de rabarber goed kan groeien. Met 1 vierkante meter serrekassen kan je rekenen op ongeveer 4 kg bladstengels aan rabarber.

Mag je rabarber invriezen?

Jazeker! Nadat je rabarber geoogst hebt, mag je de stengels in de diepvriezer bewaren. Daar blijven ze tot maximaal 10 maanden goed. Je hoeft de rabarber nadien niet eerst te ontdooien. Haal de stengels uit de diepvriezer en gooi ze gerust meteen in de pan om aan het gerecht dat je in gedachten had te beginnen. 😊  

Enkele heerlijke rabarberrecepten

Salade met geitenkaas en rabarbercompote 🐐
  • Maak 200 gram rabarber schoon en snijd de stengels in stukken van 1 cm.
  • Doe de rabarber in een steelpan, voeg 100 ml water, 70 gram suiker en een vanillestokje toe en breng aan de kook. Even roeren en laat de rabarber daarna 3 minuten sudderen op een zacht vuurtje tot de suiker volledig gesmolten is. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd 200 gram geitenkaas in plakjes en snijd 4 sneetjes brood in vierkanten. Beleg het brood met geitenkaas en zet het 10 minuten in de oven.
  • Was de sla en meng er in een grote kom wat olijfolie onder. Voeg de geitenkaastoastjes toe, strooi er amandelen over en werk af met zwarte peper. Smakelijk!
Rabarbermuffins 🍮
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak 250 gram rabarber schoon en snijd alles in kleine stukjes. Spoel een sinaasappel met heet water, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Meng 1 koffielepel bakpoeder met 250 gram bloem. Meng daarna een ei met het sinaasappelsap, de geraspte schil, 75 ml arachideolie, 125 gram suiker, 1 eetlepel vanillesuiker en 200 ml karnemelk.
  • Roer het eimengsel langzaam door de bloem. Meng er de kleine stukjes rabarber onder en plaats ze in cupcakevormpjes 25 minuten lang in de oven. Nog even laten afkoelen en klaar! 😊
Rauwe gezoete rabarber

Je kan rabarber ook rauw eten: maak de stengel schoon en snijd hem in kleine stukjes die je in wat kristalsuiker of honing doopt… Ontzettend lekker als snelle snack!

Heb je zelf al lekkere rabarberrecepten klaargemaakt? Of heb je rabarber als sierplant in je tuin staan? Deel je ervaringen op onze Facebookpagina of tag ons op Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen