Overheerlijke en gezonde eindejaarsfeesten, dat kan!

|Recepten

Bij de eindejaarsfeesten horen natuurlijk lekkere, gezellige diners! In deze periode trakteren we onszelf dan ook vaak op verfijnde, maar zware gerechten. Nochtans kun je perfect een uitzonderlijke maaltijd op tafel toveren zónder er een caloriebom van te maken! De belangrijkste tip is uiteraard: eet evenwichtig. Van af en toe een verwennerij krijg je nooit spijt!

Onze voedingsdeskundige Sylvie Dejardin deelt graag haar gezondste en lekkerste recepten met jou, van het aperitief tot het dessert, voor een onvergetelijk kerst- of oudejaarsdiner. 

1. Amuses: verfijnde verrines

Met verrines kun je eindeloos variëren. Het grootste voordeel is echter dat je ze lang op voorhand kunt klaarmaken en gewoon uit de koelkast kunt halen wanneer je gasten voor de deur staan.

Verrine met garnalen & pompelmoes

Garnalen en pompelmoes zijn een 'match made in heaven'! Dit frisse hapje zal bij iedereen in de smaak vallen.

Dit heb je nodig voor 4 tot 5 personen:

  • 150 gr grijze garnalen
  • 1 roze pompelmoes
  • 1 avocado
  • Enkele takjes bieslook
  • Sel de Guérande
  • Limoensap

 

 Bereiding:

  1. Snijd voorzichtig de partjes zónder schil uit de roze pompelmoes.
  2. Doe er de grijze garnalen, het limoensap en eventueel een paar plakjes avocado bij.
  3. Kruid af met een snuifje sel de Guérande en wat fijngesnipperde bieslook.
  4. Besprenkel met citroensap om te voorkomen dat de avocado bruin wordt.
  5. Verdeel de bereiding over de glaasjes.
  6. Bewaar in de koelkast!

 

Romige pompoensoep met koriander en komijn 

Een roomsoepje in een verrineglaasje, dat ziet er altijd chic uit!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 pompoen
  • 1 el komijn
  • Fijngesnipperde koriander voor de smaak en een vleugje kleur
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • Verse room
  • Olijfolie

Bereiding:

  1. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in kleine blokjes. Het is een heel karwei, maar zeker de moeite waard! Je kunt de pompoen ook 30 minuten in de oven garen, dan wordt hij botermals.
  2. Stoof de fijngesnipperde sjalot, knoflook en gember aan in wat olijfolie.
  3. Voeg daarna de pompoenblokjes toe.
  4. Laat dit even verder garen op een zacht vuurtje en zet de groenten daarna onder water. Voeg de komijn toe en kruid naar smaak af met peper en zout.
  5. Voeg voor het mixen nog een scheutje room toe.
  6. Werk de soep naar smaak af met wat koriander, peterselie of bieslook.

 

Tips van onze voedingsdeskundige:

Serveer bij het aperitief wat rauwkost met een yoghurtsausje in plaats van de veel zwaardere en vettere cocktailsaus. Veel gezonder, en net zo lekker! Alles wat je moet doen, is volle yoghurt of romige Griekse yoghurt mengen met 1 theelepel mosterd. Versnipper wat bieslook of voeg wat fijngesneden verse ui toe. Kruid tot slot met peper en zout, en klaar is Kees!

2. Voorgerecht: duo van zalm met roze peper en dille

Op zoek naar een feestelijk voorgerecht dat je in een handomdraai op tafel zet? Dan denk je uiteraard meteen aan verse zalm. Want ja, zo simpel kan het zijn!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 verse zalmfilets
  • 1 mooi plakje gerookte zalm
  • 1/2 verse mango
  • 1/3 komkommer
  • Verse dille
  • Roze peper
  • Limoensap

Bereiding:

  1. Snijd de zalmfilets en het plakje gerookte zalm in kleine blokjes.
  2. Snijd de mango in plakjes en vervolgens in blokjes.
  3. Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes.
  4. Meng de ingrediënten in een grote kom en voeg de roze peper en de dille toe.
  5. Sprenkel er een paar minuten voor je aan tafel gaat wat limoensap over.
  6. Verdeel de salade met een vormpje over de borden.

3. Hoofdgerecht: kalkoen met kastanjevulling

Wat zou Kerstmis of oudejaar zijn zonder de welbekende gevulde kalkoen op tafel? Dit is een recept voor kalkoen met kastanjevulling. Een must voor de eindejaarsfeesten. Wedden dat iedereen zal watertanden?!

Voor 6 tot 8 personen heb je het volgende nodig:

  • 1 kalkoen van 2 kg
  • 300 g hele vacuümverpakte kastanjes
  • 7 tot 8 plakjes spek
  • Olijfolie
  • 20 g boter
  • 3 cl kippenbouillon
  • Zout en peper

Voor de vulling:

  • 300 gr worstvlees
  • ½ ei
  • 1 sjalot
  • 150 gr vacuüm verpakte kastanjes
  • 25 gr oud brood
  • 100 ml melk
  • Gehakte peterselie

Bereiding van de vulling:

  • Week het brood in de melk.
  • Meng het worstvlees met de sjalot, gehakte peterselie en grof gehakte kastanjes in een kom.
  • Voeg zout en peper toe.
  • Voeg het losgeklopte ei en het paneermeel toe.
  • De kalkoen vullen.

Te volgen stappen:

  • Voor de eenvoudige of gevulde kalkoen in de oven: ruim een uur per kilo op 180°. Olie de schaal in en giet er 5 eetlepels kippenbouillon bij.
  • Leg de plakjes spek op de kalkoen.
  • Bedruip het vlees regelmatig met de resterende bouillon om te voorkomen dat het te droog wordt.
  • Voor de knolselderijpuree: de helft knolselderij en de helft aardappelen. Voeg een beetje nootmuskaat en goede boter toe aan het mengsel.
  • Voor de kastanjes: je vindt ze vacuüm verpakt in de supermarkt. Ze zijn al gekookt, dus voeg ze toe aan het einde van het koken. Ze worden geweekt in het kookvocht zonder gepureerd te worden.

4. Dessertglaasjes: panna cotta met passievrucht

Panna cotta is Italiaans voor ‘gekookte room’ en dat is ook de basis van deze dessertfavoriet. Wij geven ‘m een tropische touch met passievrucht in de basis en als prikkelende topping. Serveertip: maak je panna cotta in a jar extra feestelijk met een stukje sterrenfruit of Kaapse kruisbes erbovenop.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 250 ml melk
  • 250 ml room
  • 150 gr suiker
  • 8 passievruchten
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 vanillestokjes

Zo maak je de panna cotta:

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Breng de melk, room en 100 gr suiker al roerend aan de kook.
  • Schraap de zaadjes uit de vanillestokjes, voeg bij de kookroom en haal van het vuur.
  • Mix er het vruchtvlees van twee passievruchten onder door.
  • Zeef het mengsel om alle pitjes eruit te halen.
  • Roer er vervolgens de gelatineblaadjes door tot ze helemaal opgelost zijn.
  • Giet de panna cotta in glaasjes en laat ze opstijven in de koelkast.
  • Maak met het vruchtvlees van de overige vier passievruchten en 50 gr suiker een siroop door ze samen op een zacht vuurtje te verwarmen.
  • Verdeel de siroop over de glaasjes en laat verder afkoelen.

In dit artikel geeft onze voedingsdeskundige Sylvie je al haar tips om een gezonde en lekkere feestmaaltijd te bereiden. En vergeet vooral het belangrijkste niet: het plezier van eten en samenzijn.

Heb jij nog andere tips voor lichte en lekkere recepten om met ons te delen? Post ze op onze Facebook- of Instagrampagina!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen