Mandarijntjes, clementines ... Verschil moet er zijn!

|In de kijker

De clementine en de mandarijn mogen dan twee kleine, oranje citrusvruchten met sappig en zoet vruchtvlees zijn, maar één pot nat is het niet! Je kunt ze bovendien allebei ook nog eens heel gemakkelijk eten en lang bewaren. De ene soort werd vroeger ontdekt dan de andere, er zijn er die fijner zijn, maar sommigen zijn ook veel ruwer ... Zie jij de zeven verschillen?

De boom of de vrucht? 🌳

Het eerste grote verschil tussen deze twee fruitsoorten, die eigenlijk een soort van tweeling zijn, is hun oorsprong.

  • Mandarijnen groeien aan een mandarijnboom (Citrus deliciosa of Citrus reticulata), die voornamelijk uit China en Vietnam komt. Pas begin 19e eeuw werd deze boom naar Europa gebracht.
  • Clementines groeien dan weer aan de Citrus clementina, of de clementineboom. Deze kleine boom wordt nooit hoger dan zes meter en is, net als de mandarijnboom, heel geurig. Het gaat bovendien om een kruising tussen een mandarijnboom en een sinaasappelboom.

Mandarijnen zijn dus de oudste soort! Ze zijn zelfs de voorloper van de sinaasappel. En dat is toch wel verrassend, zeker gezien de sinaasappel zo populair is.

Mandarijn en clementine, de niet-identieke tweeling! 🍊🍊

Deze twee heerlijk zoete citrusvruchten verschillen eigenlijk niet zo heel veel van elkaar. Een clementine heeft wel een dunnere schil dan een mandarijn en is dus gemakkelijker te pellen. Een mandarijn is daarentegen groter en heeft ook een fellere kleur. En hoewel ze beide evenveel suiker bevatten, smaakt een mandarijn iets zuurder dan een clementine.

Toch is er sprake van een pittig verschil 🐝. Er zitten immers vaak meer pitten in een mandarijn dan in een clementine. Hoe dat komt? Clementines zijn niet kiemvrij en kunnen dus pitten bevatten, maar in exemplaren uit boomgaarden waar alleen maar clementinebomen staan, zul je geen pitten vinden. Maar als er andere citrusbomen in de buurt van de clementinebomen staan, kunnen bijen stuifmeel van die andere citrusvruchten meenemen en zo de bloemen van de clementinebomen bestuiven. Daardoor verschijnen er pitten in de clementines.

Tip 💡 Mandarijntjes en clementines kun je zelfs met je ogen dicht uit elkaar houden. Neem ze vast en voel aan de schil: clementines hebben een zachte schil, mandarijnen een wat ruwere.

Wanneer eet je ze? 🗓️

Mandarijnen zijn altijd iets vroeger in het seizoen verkrijgbaar, want ze worden van oktober tot april geoogst.

Clementines zijn dan weer op hun lekkerst tussen november en februari, geloof ons!

Mandarijntjes en clementines hebben dezelfde goede eigenschappen 🤗

  • Caloriearm
  • Boordevol vitamine C
  • Boordevol antioxidanten
  • Boordevol koolhydraten
  • Versterken het immuunsysteem
  • Verstevigend
  • Boordevol zachte vezels

Hoe kies je de lekkerste exemplaren? 🤔

Op basis van hun stevigheid, en dus niet hun kleur, want van clementines vind je bijvoorbeeld heel wat verschillende variëteiten in de winkels.

Kortom: kies de stevigste stuks!

Een beetje geschiedenis en wetenschap 📗

De clementine dankt haar naam aan broeder Clément (1839-1904), die de vrucht ontwikkelde of ontdekte. Volgens sommigen is deze fruitsoort het resultaat van een kruising van een mandarijnboom en een pomeransboom. Uit genetische studies is in ieder geval gebleken dat ze voortkomt uit een kruising van de mandarijn en de pomerans (bittersinaasappel).Chromosoomstudies van Inra, het Franse Institut national de recherche pour l'agriculture, l'alimentation et l'environnement (het nationale onderzoekscentrum voor landbouw, voeding en milieu), hebben in ieder geval aangetoond dat de clementine is ontstaan door de bestuiving van een bloem van de mandarijnboom met stuifmeel van de pomeransboom.

Kende jij het verschil tussen een mandarijntje en een clementine al? Wat is jouw favoriet? Vertel het ons op onze sociale media. We horen het graag!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen