Do's en don'ts in de Italiaanse keuken!

|In de kijker

Een heerlijke verse pizza of pasta met een hemelse saus ... heel de wereld smult ervan. Niet verwonderlijk voor een keuken die zo troostend en lekker is! Wij zouden elke dag Italiaans kunnen eten, vooral nu we meer dan ooit behoefte hebben aan troost. Maar maken we hier in België Italiaanse recepten wel altijd op de juiste manier klaar?

Het antwoord is uiteraard nee! Maar het belangrijkste is dat je plezier beleeft in de keuken. Dus doe vooral je ding, ook al volg je niet altijd het originele recept.

We hebben veel reacties gekregen op onze Facebookpost waarin we, naar aanleiding van de internationale dag van de Italiaanse keuken, je de volgende vraag stelde: wordt de echte spaghetti 'alla carbonara' met of zonder room bereid? Enkelen van jullie kenden het juiste antwoord: bij dit traditionele recept komt geen room kijken, enkel eigeel en pecorino!

Maar maak gerust pasta met spek en room klaar als je dat het lekkerst vindt. 😋

Hier zijn nog enkele voorbeelden die je zullen verbazen.

Geraspte kaas op bolognese 🧀

Spaghetti bolognese heet in Italië eigenlijk 'ragù alla bolognese' en wordt bereid met verse tagliatelle. Je kun er dus runds- en kalfsgehakt in doen.

Bak het vlees met uien, wortels, tomaten en selder, laat sudderen en giet deze heerlijke saus dan over de pasta. In Italië laten ze de geraspte kaas achterwege, maar in België doe je uiteraard je zin!

Zout en olijfolie in het kooknat van pasta 🧂

Iedere Italiaan zal je dit vertellen: je moet pasta altijd 'al dente' serveren. Wil je de pasta nog even in een pan verwarmen met de saus, zoals Italianen dat gewoonlijk doen? Haal hem dan een minuutje vóór de kooktijd die op de verpakking staat van het vuur.

Zout in het kooknat: ja! Het liefst grof zeezout wanneer het water begint te koken. Maar geen olijfolie. Dat is niet nodig, want als je goed hebt gevolgd, wordt de pasta al dente afgegoten en kleeft hij dus niet.

Ananas op pizza 🍍

Absolute heiligschennis! Dit onverwachte ingrediënt is oorspronkelijk niet in Italië of zelfs Hawaï op een pizza terechtgekomen. Wel in Canada, waar een Griekse inwijkeling als grap een afschuwelijke pizza wilde serveren.

Maar wie het laatst lacht, lacht het best. In dit geval de ananas, want die is tegenwoordig overal ter wereld op pizza's te vinden. Behalve in Italië uiteraard.

Azijn op tomaat-mozzarella 🍅

Weer een njet! Heerlijke zongerijpte Italiaanse tomaten hebben geen smaakversterkers nodig. Een echte Italiaan eet ze als salade met een scheutje olijfolie en een snuifje zout en peper. Basta!

Slagroom op cappuccino

Ook niet! De echte cappuccino (wat in het Italiaans 'kleine kapucijn' betekent, een verwijzing naar de bruine pij van bepaalde monnikenordes) wordt bereid met een lekkere sterke Italiaanse espresso en melkschuim. De melk is bij voorkeur vers, vol en wordt opgewarmd met een stoompijp op precies 55°, zodat de melk schuimt maar niet kookt.

Er bestaat wel een traditioneel koffierecept met slagroom, maar dat is een Weense specialiteit.

Parmezaan in de polpette 🧆

Jazeker, er zit parmezaan in die balletjes! Oh, maar je weet niet wat polpette zijn? Achter die grappige naam schuilt nochtans een van de grootste Italiaanse specialiteiten. Het zijn kleine gehaktballetjes (niet meer dan 5 cm diameter), die hun zachte textuur te danken hebben aan broodkruim dat geweekt is in een beetje water en witte wijn. Op smaak gebracht met look, oregano en ... geraspte parmezaan.

Een heel makkelijk recept dat je zeker moet uitproberen als je zin hebt in heerlijk comfortfood. Helemaal perfect zijn ze met een uitstekende tomatensaus en wat verse tagliatelle.

Olie van zwarte olijven in tartufata 🍄

Opnieuw ja! Iedereen kent tartufata, maar weet waarschijnlijk niet dat er naast zwarte truffel nog een essentieel ingrediënt in zit: olie van zwarte olijven. En dan zijn er ook nog paddenstoelen, gewoonlijk vers eekhoorntjesbrood. Een recept dus om in de herfst uit te proberen, wanneer de bossen er vol mee staan.

Je kunt deze saus natuurlijk ook in oktober klaarmaken en in hermetisch gesloten bokalen bewaren. Zo heb je een heerlijke voorraad voor de rest van het jaar. Een topidee, want er bestaan tal van recepten met deze zalige saus in de hoofdrol.

Je vindt trouwens zo'n recept bij onze lekkere lunchideeën: croque-monsieur met mozzarella en tartufata.

En wat is jouw Italiaanse lievelingsrecept? Deel het met ons in een Insta Story of op onze Facebookpagina! Want van de Italiaanse keuken krijgen we echt nooit genoeg.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen