Koude sauzen uit eigen keuken: 3 onfeilbare recepten

|Recepten

Een lekkere saus kan een gerecht naar een heel nieuw niveau tillen. Bovendien vragen de meeste sauzen geen ingewikkelde bereiding of ingrediëntenlijst.

Dat tonen we je graag met onze onfeilbare recepten voor al je favorieten: laat dit jouw stimulans zijn om eens mosterd, mayonaise of vinaigrette te maken en proef zelf het verschil!

1. Pittige bruine mosterd

We beginnen met een klassieker die in iedere koelkast hoort te staan: een potje mosterd. De Engelsen maken deze populaire hotdogtopping meestal thuis, en gelijk hebben ze! Niets gaat boven de intense smaak van verse mosterd. Wij geven je het recept mee voor de bekendste mosterd onder de mosterds: Dijonmosterd, gemaakt met bruin mosterdzaad, heeft een fijne textuur en geeft pit aan elke maaltijd.

Dit heb je nodig voor een lekkere Dijonmosterd:

  • 100 ml water
  • 75 ml wittewijnazijn
  • 150 gr bruin mosterdzaad
  • 160 ml droge witte wijn
  • snuifje peper en zout

Zo maak je het:

  • Meng de ingrediënten in een glazen kom tot een gladde massa.
  • Laat de kom een week op een koele en donkere plek rusten.
  • Zeef de mosterd om alle schilletjes te verwijderen.
  • Doe de mosterd in potjes met een goed sluitend deksel en zet voor gebruik twee weken in de koelkast, zodat de smaak zich goed ontwikkelt.

2. Mayonaise met citroen

Zet die zelfgemaakte mosterd niet te ver weg! Want wat is er Belgischer dan frietjes met mayonaise? Frietjes met huisgemaakte mayonaise natuurlijk. Wij maken de saus bij voorkeur met een vleugje citroen om ‘m wat lichter te maken. Met dit basisrecept tover jij in een handomdraai een heerlijke portie mayo maison op tafel!

Dit heb je nodig voor een lekkere citroenmayonaise:

  • 1 el mosterd
  • 3 eieren
  • 2 el wittewijnazijn
  • 500 ml zonnebloemolie
  • sap van een halve citroen
  • snuifje peper en zout

Zo maak je het:

  • Splits de eieren en doe de eigelen in een glazen kom.
  • Voeg er de azijn, het citroensap en de mosterd bij.
  • Klop met een garde en voeg beetje bij beetje de olie toe tot de saus gebonden is.
  • Kruid af met peper en zout en bewaar in de koelkast.

3. Klassieke vinaigrette

Kan je tijdens de zomer wel een frisse salade smaken? Dan mag een klassieke vinaigrette niet in je keukenkennis ontbreken. Deze dressing op basis van azijn is perfect als je een zuurtje wil toevoegen aan hartige ingrediënten en kan naar wens gepimpt worden met extra smaakmakers. Maak de vinaigrette met wittewijnazijn voor een lichte saus of met rodewijnazijn als die wat meer body mag hebben.

Dit heb je nodig voor een lekkere vinaigrette:

  • 75 ml wittewijnazijn of rodewijnazijn
  • 150 gr bruin mosterdzaad
  • 160 ml droge witte wijn
  • 1 sjalot
  • snuifje peper en zout

Zo maak je het:

  • Meng de mosterd en azijn in een glazen kom.
  • Schenk de olie erbij en roer met een klopper tot de saus gebonden is.
  • Snij de sjalot fijn en voeg bij de saus.
  • Kruid af met peper en zout en bewaar in de koelkast.

 

Zo zie je maar dat zelf mosterd, mayonaise of vinaigrette maken eigenlijk niet zoveel inhoudt. Genieten doe je ‘r wel dubbel zoveel van! Met onze recepten onder de arm is jouw koelkast binnen de kortste keren gevuld met potjes vol homemade goodness.

Je weet dus wat je te doen staat: haal je maaltijdcheques van Edenred boven, vul je winkelmandje met de ingrediënten op deze lijstjes en duik de keuken in. Post jouw signatuursauzen zeker op onze Facebook-pagina of tag ons in je Instagram Stories!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen