Hou je koelkast op orde om onaangename verrassingen te vermijden

|Tips

Een potje yoghurt dat al eeuwen in de koelkast staat, onherkenbare groenten in de groentelade ... Wie kent het niet? Wil je onsmakelijke verrassingen voorkomen en je koelkast tiptop in orde houden, volg dan zeker de praktische tips van het FAVV op.

Hoe maak je je koelkast schoon?

Met een maandelijkse schoonmaakbeurt hou je je koelkast schoon en ordelijk. Gebruik daarvoor een sopje of een mengsel van water en azijn om geurtjes geen kans te geven.

Je diepvriezer kun je het beste ontdooien en schoonmaken wanneer hij (bijna) leeg is. Zo doorbreek je de koudeketen van je diepvriesproducten niet. Aangeraden wordt om dat elke 3 tot 6 maanden te doen.

 

Hoe organiseer je je koelkast optimaal?

Allereerst moet je de verschillende zones van je koelkast kennen, want een koelkast koelt nooit gelijkmatig af. In elke zone wordt immers een specifieke temperatuur aangehouden. Helemaal onderaan, net boven de groentelade, zit het koudste gedeelte. De ideale bewaarplek voor vlees en vis. Op de middelste schappen bewaar je dan weer perfect zuivelproducten en eieren, en bovenin de koelkast zet je minder gevoelige voedingsmiddelen. In de deur bewaar je tot slot condimenten.

Nog een belangrijke tip: laad je koelkast niet té vol. Zo behoudt ze een ideale temperatuur van 4 tot 5 °C en blijven je etenswaren langer vers.

Onaangename verrassingen voorkom je met de 'first in, first out'-methode. Zet nieuwe producten achteraan en schuif oudere voedingsmiddelen naar voren. Zo gebruik je eerst de producten die het snelst slecht worden en verspil je minder.

Wat betekent de vervaldatum precies?

Ken jij het verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'? Dit zegt het FAVV daarover:

"Met de minimale houdbaarheidsdatum en de vermelding 'ten minste houdbaar tot' garandeert de fabrikant dat het product tot die datum van onberispelijke kwaliteit blijft. Ook na die datum kun je het product nog veilig gebruiken, op voorwaarde dat het correct werd bewaard en de verpakking niet is beschadigd."

Heel bederfelijke producten zoals vers vlees, verse vis, kant-en-klaarmaaltijden, voorgesneden groenten ... kunnen snel een risico voor je gezondheid vormen. Daarom wordt de minimale houdbaarheidsdatum hier vervangen door de uiterste consumptiedatum en de vermelding 'te gebruiken tot'. In de supermarkten staan deze producten in de koeling. Zodra de datum is verstreken, mag je ze niet meer consumeren.

En hoe bewaar je restjes?

Het enige wat je moet doen, is deze twee gouden regels onthouden: laat restjes niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur staan, en eet ze binnen 2 tot 3 dagen op!

En voor geopend conservenblik, schep de inhoud over in een geschikt potje, zodat het product niet in contact blijft met het metaal. En niet vergeten: warm restjes goed op voordat je ze opeet!

Droge voeding bewaren: zo doe je dat

Bescherm pasta, rijst, bloem en andere droge voeding tegen vocht en licht in een luchtdichte verpakking. Geef hierbij de voorkeur aan glas, want dat houdt je etenswaren droog.

Wacht niet langer om orde te scheppen in je keuken! Dankzij onze tips maak je in ieder geval komaf met onaangename verrassingen! Heb jij zelf nog tips? Laat het ons dan zeker weten op Facebook of Instagram !

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen