Hoe bestrijd je een verkoudheid?

|In de kijker

De start van het herfstseizoen gaat hand in hand met een prachtige transformatie van de natuur, maar ook met veel genies en gesnotter. Want wanneer de temperaturen dalen en we met z’n allen weer naar werk en school gaan, steekt een verkoudheid al snel de kop op.  

Hoewel voorkomen beter is dan genezen, duiken we graag in ons boek met gouden raad om jouw verkoudheid snel te verhelpen. Onfeilbaar en soms nog leuk ook: met deze tips en tricks voel je je in een handomdraai weer zo fris als een hoentje!

1. Doe een schoonheidsslaapje 🛌

Of je nu last hebt van een verstopte neus of een pijnlijke keel, rust is altijd het beste medicijn. Je lichaam heeft extra energie nodig om je verkoudheid te bestrijden en heeft dus alle baat bij ontspanning en wat extra uurtjes slaap.

Een goede nachtrust verhoogt bovendien je weerstand en maakt je minder vatbaar voor virussen en bacteriën. Het perfecte excuus om je nog eens om te draaien in bed, je wordt er alleen maar beter van!

2. Bijt op rauwe look 🧄

Toegegeven, dit middeltje is enkel voor de durvers. Het mag dan wel niet het meest aangename vooruitzicht lijken, maar door op een (rauw!) teentje look te knabbelen, dood je alle bacteriën die zich in het geval van een verkoudheid razendsnel vermenigvuldigen.

Werkt altijd, vergeet alleen niet je partner een heads-up te geven!

3. Drink voldoende water 🚰

Hydration is key! Drink voldoende water en verwen jezelf geregeld met een rooibos- of gemberthee om er snel weer bovenop te komen. Kies bij voorkeur voor verse gember. Dat werkt slijmoplossend, ontstekingsremmend en bevordert de bloedcirculatie.

Geen gemberfan? De combinatie van honing en citroen vormt al jaar en dag een goede remedie. Meng het sap van een halve citroen en een flinke theelepel honing toe aan een kop warm water voor een directe verzachting van je keelpijn.

4. Was je handen 🧼👐

Een kriebelende neus of droge lippen? Probeer er toch van te blijven! Hoe meer je je gezicht aanraakt, hoe meer het virus dat je verkoudheid veroorzaakt zich kan verspreiden.

Gebruik daarom papieren zakdoekjes in plaats van een stoffen exemplaar en houd bacteriën op afstand door regelmatig je handen te wassen, en deurklinken en kranen te ontsmetten.

5. Maak je luchtwegen vrij 🌿

Even goed kunnen doorademen lijkt een echte luxe als je stevig verkouden bent. Om je luchtwegen vrij te maken, kan je een beroep doen op een waaier aan kruiden die je gewoon in je tuin of keukenkast vindt.

Integreer bijvoorbeeld tijm of kardemom in je maaltijden of wrijf een paar druppeltjes etherische olie van eucalyptus over je borst ter ondersteuning van een goede ademhaling. Ook munt doet wonderen! Stop enkele muntblaadjes in een kom met heet water en hang er een paar minuutjes boven.

Wedden dat je snel opkikkert?

6. Verlucht de ruimte 🤧

Verlucht je woning om sneller van je verkoudheid af te komen. Laat je niet wijsmaken dat het koude weer je ziek maakt, het is de aanwezigheid van virussen en bacteriën in een droge en warmte lucht die je gezondheid de das omdoen.

Gooi de ramen dus gerust open zodat je slijmvliezen niet uitdrogen. En euh… vermijd hard je neus snuiten en roken want ook die zaken zijn nefast voor je slijmvliezen.

Nu weet je hoe je op natuurlijke wijze van een verkoudheid afkomt. Dankzij onze 6 tips kan je je verkoudheid vaarwel zeggen!

 

Het versterken van je immuunsysteem begint in je bord! Koop gezond voedsel met Ticket Restaurant. Je kan ook Ticket EcoCheque gebruiken om biologische essentiële oliën te kopen. Teken in op onze Facebook- en Instagrampagina's om geen enkele tip te missen.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen