Focus op peulvruchten: waarom en hoe eten ?
Peulvruchten zijn planten waarvan de vruchten in peulen zitten. Ze worden ten onrechte als groenten beschouwd. In feite lijken ze meer op zetmeel, aangezien ze veel van die stof bevatten. Ze zijn goedkoop, uitstekend voor de gezondheid, bijzonder voedzaam en ze zitten boordevol vitamines en vezels. Ze bezorgen het organisme zelfs een behoorlijke dosis eiwitten.
BELANGRIJKSTE PEULVRUCHTEN
Linzen
Bijzonder gemakkelijk verteerbare peulvruchten in vergelijking met andere soorten en ook zeer ijzerrijk.
ERWTEN EN SPLITERWTEN
Heerlijk vers, in een puree en in soep (spliterwten zijn gewoon gedroogde verse erwten).
Kikkererwten
Zijn vooral afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Ze kunnen worden gegeten in puree, humus, koud in salades of warm in gerechten zoals couscous. Kikkererwten zijn bijzonder rijk aan koolhydraten.
Tuinbomen
Deze komen zelden voor in België, maar worden ook vooral in het Middellandse Zeegebied gekweekt. Ze zijn droog of vers verkrijgbaar en kunnen warm of koud worden gegeten. Tuinbonen zijn zeer vezelrijk.
Bonen
Deze vruchten zijn in ontelbare varianten verkrijgbaar, met verschillende kleuren, vormen, grootten, motieven enz. Moeder Natuur heeft duidelijk erg veel plezier beleefd aan het scheppen van deze categorie peulvruchten, die uiteraard zeer vaak worden gebruikt in onze keuken.
Sojazaad
Slechts weinigen weten dit, maar ook soja is een peulvrucht.
Lupine
Lupine is een minder bekende peulvrucht, die een beetje in Frankrijk, maar op grote schaal in Azië wordt gekweekt. Lupine smaakt als een gegrilde hazelnoot en gezouten is deze peulvrucht heerlijk bij een aperitief. Ze bevat 40 % eiwitten!
NUTRIËNTENBOMMETJES
Peulvruchten bevatten allemaal - in afwisselende mate - omega-vetzuren (soms 3, soms 6 of soms beide in het geval van lupine), ijzer, mineralen zoals calcium en vooral kalium, complexe koolhydraten (die dus uitstekend zijn voor de gezondheid) en vitamines van de B-groep.
Peulvruchten bevatten ook veel vezels, die noodzakelijk zijn om een goede darmflora in stand te houden en om ijzersterk te blijven.
En een van de elementen die u niet terugvindt in peulvruchten, is ... gluten! Dat is mooi meegenomen, want hoewel slechts weinig mensen aan een glutenallergie lijden, is dit bestanddeel toch moeilijk te verteren.
ZEKER IN COMBINATIE MET GRANEN
Peulvruchten zitten propvol eiwitten: 100 g peulvruchten bevatten er evenveel als 100 g vlees - met dat verschil dat de eiwitten in vlees zelden de acht essentiële aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft. Zo ontbreekt vaak methionine. Maar dit kunt u opvangen door in dezelfde maaltijd peulvruchten en volkoren granen met elkaar te combineren. Dat is ook de reden waarom in veel traditionele gerechten wereldwijd dit soort combinaties wordt toegepast: bv. couscous (griesmeel/kikkererwten) of fejoada uit Brazilië (rijst/zwarte bonen).
Bij peulvruchten zit u dus goed! Bovendien kunt u ze lang bewaren en kunnen ze in talrijke biowinkels in bulk worden gekocht. U hebt dan ook geen enkel excuus meer om ze niet elke dag op het menu te zetten.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.