Een lichte raclette met een hoog fungehalte? Dat kan!

|In de kijker

Het racletteseizoen is begonnen! Wat is er leuker dan een hele avond lang plezier maken met je 'bubbel' rond het warme raclettestel? Gezelligheid gegarandeerd! Dankzij enkele eenvoudige tips maak je dit gerecht lichter, maar daarom niet minder leuk.

Laten we niet vergeten dat lekker eten deel uitmaakt van de kleine pleziertjes in het leven. Er is dus geen enkele reden om af en toe te 'zondigen' met een bourgondische maaltijd. Natuurlijk kun je wel andere ingrediënten toevoegen om ook voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen 😊 Het juiste evenwicht, dat is het belangrijkste!

Neen, kaas is geen groente!

Kaas blijft uiteraard onmisbaar bij het racletten, maar overdrijf niet! Probeer bijvoorbeeld om pas een nieuw sneetje kaas te laten smelten als de kaas op je bord op is. Daardoor kun je beter naar je hongergevoel luisteren!

Je kunt naast raclettekaas ook lichtere kaassoorten aanbieden, zoals mozzarella, geitenkaas, emmentaler of zelfs camembert. Zo zorg je voor afwisseling en gevarieerde voedingsstoffen.

Kies bij voorkeur voor kaas van bij die goede kaasboer, dan kan je een gezellig praatje met hem slaan.

Tip? Vraag hem om de sneetjes wat dunner te snijden. Zo kun je vaker bijnemen 😉 En dat is beter voor het gemoed!

Heb je al eens verse kruiden aan je kaas toegevoegd? Ze maken de kaas (helaas) niet minder calorierijk, maar zorgen wel voor heel wat verschillende smaken. Bieslook, oregano, koriander, peterselie ... aan jou de keuze.

Charcuterie hoort erbij, maar niet om het even welke!

De ene soort charcuterie is vetter dan de andere. Verkies bijvoorbeeld bündnerfleisch en gekookte of rauwe ham boven rosette, salami, chorizo, paté of rillette.

Wat het vlees betreft, gaan we voor wit vlees, zoals kalkoenworst, stukjes kip ...

En gerookte zalm! Minder bekend, maar wel verrukkelijk. Deze vis past heel goed bij kaas en is rijk aan omega 3 en vitamine D.

Je kunt ook een ei op je kaas pocheren om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Weetje: 150 g charcuterie per persoon is meer dan voldoende.

Origineel met zetmeel!

Aardappelen zijn een klassieker bij raclette. Ze geven je weliswaar veel energie, maar je eet ze het best met mate. Twee tot drie aardappelen zijn ruim voldoende.

Onze tip: vervang gewone aardappelen door zoete aardappelen. Die zijn lichter en bevatten minder calorieën. Of kies voor butternutpompoen. Heerlijk!

Laat je gaan met bijgerechten boordevol vitamines!

Bij raclette zie je zelden veel groenten op tafel. Al die kleuren zijn nochtans ideaal om je gerecht op te fleuren. Champignons, broccoli, wortelen, uien, augurken, kerstomaten, bloemkool, paprika's ... Keuze te over!

Smelt je kaas erbij, gril ze op de steengrill, bak ze in de oven of stoom ze. Een lekkere gemengde salade mag natuurlijk ook niet ontbreken.

 

 

Kies voor een licht dessert, zoals fruitsalade met munt, appel met kaneel in de oven of cookies met havervlokken en banaan.

Wist je dat je bij je kaasboer met Ticket Restaurant kan betalen? 😉

 

Heb jij nog tips voor een lichtere raclette? Heb je deze lichte raclette met een hoog fungehalte zelf klaargemaakt? Post een foto op onze Facebookpagina of tag ons in een Instagramstory!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen