Een duik in de Belgische gastronomie!

|In de kijker

Wie aan culinaire Belgische specialiteiten denkt, denkt vast meteen aan chocolade, bier of frieten. Toch is ons gastronomisch erfgoed veel rijker dan dat, want ons land telt veel verschillende regio's. Nog nooit van parelhoen met room en kiki gehoord? Wij nemen je mee op een op-en-top Belgische reis doorheen onze contreien! #proudtobebelgium #staycation 

In Vlaanderen

Vlaanderen is een paradijs voor fijnproevers. De vele sterrenrestaurants zijn daar een mooi bewijs van. Tot de bekendste gerechten behoren waterzooi, een Gents gerecht met gestoofde kip of vis, vergezeld van groenten en aardappelen, maar ook heerlijke Vlaamse asperges en natuurlijk ook ons Vlaamse stoofvlees! Andere zijn misschien minder bekend, zoals parelhoen met room en kiki uit Limburg, paling in 't groen en mattentaart. Focus op deze drie specialiteiten! 

Parelhoen met room en kiki 

Dit is een gerecht op basis van parelhoen, champignons en kiki. Maar wat is die kiki nu eigenlijk? Kiki du Limbourg is een specialiteit uit Limburg. Deze alcoholische drank is een mix van rum, jenever, gedistilleerde drank en likeur-muskaatwijn. Hij wordt gebruikt in talloze streekgerechten, waaronder ook deze specialiteit.  

Paling in 't groen 

Paling in 't groen, zoals dit gerecht in de volksmond wordt genoemd, is een gerecht uit de Scheldestreek. Het 'groen' verwijst naar de kleur van de saus, die bestaat uit talrijke kruiden zoals salie, munt, zuring, peterselie en kervel maar ook spinazie. 

Mattentaart  

Een zoete lekkernij die je echt geproefd moet hebben! De mattentaart is de specialiteit van de streek van Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen. Dit heerlijke gebakje wordt gemaakt van volle melk, karnemelk, eieren en suiker. 

In Wallonië

De Walen staan erom bekend gastvrij en gul te zijn en graag te eten. En dat zie je aan de borden daar! Een kleine greep uit de Waalse culinaire specialiteiten? Er zijn klassieke gerechten zoals de heerlijke 'boulets sauce lapin' (de naam verwijst niet naar een konijn maar wel naar Madame Lapin, die dit heerlijke recept heeft uitgevonden), een perfecte mix van zoet en hartig. Dan heb je ook nog Luikse sla, bereid met sperziebonen, warme aardappelen en spekjes.

Er is de 'tarte al djotte', de grote trots van de stad Nijvel, maar ook 'pâté Gaumais', de 'couques de Dinant', heerlijke honingkoeken die onze tanden flink wat weerwerk geven, en 'Lacquemant', de wafel waarmee Luik de show steelt. Maar wij werpen ons licht op drie minder bekende specialiteiten. 

Kotelet al' berdouille 

Maak je geen zorgen. Het Waalse 'al berdouille' betekent 'met modder' … Maar in het geval van deze grote klassieker uit Bergen gaat het gelukkig om varkenskotelet met een mosterdsaus en augurkjes, geserveerd met heerlijke puree. Volgens de legende dateert deze naam uit de jaren 60, toen de schepen van Bergen op een middag dit gerecht bestelde op restaurant. Toen hij het bord zag, riep hij er sceptisch de kok bij en zei in zijn Waalse dialect: "Wat heb je nu voor mij klaargemaakt? Cé ne fo que del berdouille!". Dat lijkt wel modder, dus. En zo werd de naam van deze specialiteit uit Bergen geboren. 

Avisance 

Avisance is een specialiteit uit Namen. Het is eigenlijk een worstenbrood, dus een worst in een vel bladerdeeg die warm wordt gegeten. Het is een gegeerde lekkernij tijdens de beroemde Waalse feesten, waar ze de hongerige magen van de feestvierders vult. Maar ze wordt ook geserveerd als voorgerecht, op een bedje van rauwkost.
Dit worstenbroodje dankt zijn naam aan de vroegere pelgrimstochten naar de Notre Dame de Hal. Je kunt 'aviser' vertalen als 'je voorzorgen nemen'. Want de weg die de pelgrims aflegden, was lang. En dus namen ze vaak hun voorzorgen door een pannenkoek gevuld met vleesrestjes mee te nemen. 

Baisers de Malmedy 

We eindigen op een zoete noot, met de 'baisers de Malmedy'. Deze 'zoenen' zijn net zo schattig en lekker als hun naam doet vermoeden! Het zijn twee kleine meringues met boterroom tussen. Een zoete kus om eender wanneer van te genieten (en vooral om je batterijen mee op te laden tijdens het carnaval)!  

Mosselen, konijn met geuze, caracoles, witloofrolletjes uit de oven, pensen, koninginnenhapje, preparé met frieten, oliebollen, wafels … Het zijn stuk voor stuk klassiekers die regelmatig op de tafel van Belgische gezinnen verschijnen. Ze allemaal opnoemen, is onmogelijk. Ons landje is rijk aan culinaire schatten waar we ongelooflijk trots op zijn! En wat zijn jouw favoriete gerechten? Deel ze op onze Facebook-pagina! 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen