Belgen en aardappelen, een onafscheidelijk duo!
Wist je dat België meer dan 10.000 aardappeltelers telt en dat 90% van de Belgische aardappelen tot diepvriesproducten wordt verwerkt? Niet verwonderlijk gaat het vooral om frietjes, onze nationale trots.
België en Frankrijk zullen het waarschijnlijk nooit eens raken over in welk land de friet nu eigenlijk ontstaan is, maar één ding staat vast: frieten maken deel uit van onze Belgische identiteit. De frietcultuur die zo typerend is voor ons land, vind je nergens anders. En natuurlijk vind je de beste frietjes alleen bij ons.
Het spreekt dus voor zich dat wij er een artikel aan wijden!
De hamvraag bij het boodschappen doen: welke aardappelen kies ik?
Beslis eerst welk gerecht je wilt maken. Voor frieten gebruik je namelijk andere aardappelen dan voor puree of voor op de barbecue.
- Zachtkokende aardappelen: perfect voor in een stoofpot of ovenschotel.
- Vastkokende aardappelen: perfect om gewoon te koken en te bakken in de pan. Met deze soort kun je ook een lekkere aardappelsalade maken.
- Bloemige aardappelen: goed voor alle bereidingen, zoals gefrituurd, gestoomd, in puree ...
Voor elk gerecht de juiste aardappel!
- Bintje, de meest Belgische van alle aardappelen
Dit is de Belgische aardappel bij uitstek en de beste keuze voor puree of frietjes. Deze bloemige aardappel wordt het vaakst gegeten in ons land.
- Charlotte, de ster van de salade
Deze vastkokende aardappel ligt bijna overal in de winkelrekken. Je kunt hem op tal van manieren bereiden en hij is bijzonder lekker in een koude salade.
- Nicola, geweldig gegratineerd
Net zoals de charlotte is de nicola-aardappel erg populair en heerlijk veelzijdig. Zijn stevige textuur is ideaal voor gegratineerde gerechten, zoals gratin dauphinois.
- Franceline, ideaal voor stoofschotels
Deze vastkokende aardappel met een fijne textuur herken je meteen aan zijn rode schil. Hij komt bijzonder goed tot zijn recht in gestoomde gerechten en stoofschotels.
- Grenaille, de beste op de barbecue
Deze vastkokende aardappelen zijn ideaal voor in de pan, in de oven of op de barbecue. Laat de schil errond zitten voor nog meer smaak en vitamines.
Onze aardappelen zitten in de puree!
De aardappelsector is hard geraakt door deze ongeziene crisis. Het coronavirus heeft namelijk ons nationale imago aangetast. Minder export, geen horeca, geen sportevenementen, festivals, concerten of kermissen waar massaal frietjes worden gegeten ... Het gevolg? Maar liefst 750 miljoen aardappelen die niet konden worden verwerkt en die bij het afval dreigen te belanden.
Hoe kunnen we de boeren helpen en voedselverspilling tegengaan? Door frieten te eten, natuurlijk! Bij onze marketingdirecteur loopt het water al in de mond. Bij jou ook? Volg dan onze SOS-hulpgids om onze aardappelen te redden.
- Ga naar de frituur! Zo sla je twee vliegen in één klap: je steunt de sector en je redt enkele aardappelen.
- Sla een voorraad diepvriesproducten op basis van aardappelen in.
- Ontdek de Too Good To Go-actie 'SOS PATAT'.
Je hoeft natuurlijk niet elke dag frietjes te eten. Het idee is dat je nu aardappelproducten koopt en deze invriest voor later. En onze laatste tip: varieer! Rösti's, kroketten, hertoginnenaardappelen, dennenappels, aardappelnootjes, pommes dauphine ... De mogelijkheden zijn eindeloos.
Begin je al te watertanden? Hoe eet jij je aardappelen het liefst? Wat zijn je favoriete gerechten? Vertel ons wat jij zo lekker vindt aan deze nationale schat!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.