Back to school: tips voor voedselveilige lunches en tussendoortjes

|Lifestyle

Een nieuw abonnement voor bus en trein, een back-to-schooloutfit, een hoop nieuw schoolmateriaal… Bij de start van september heb je als ouder heel wat van je checklist af te vinken. Nog zo’n to do op de lijst is nadenken over welke lunches en tussendoortjes je je kids zal meegeven.

Naast gezonde keuzes maken, is het van belang dat je factoren in verband met voedselveiligheid in rekening neemt. Onze partner, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), helpt je graag op weg met enkele nuttige tips! 

Op school eten? Een veilige keuze!

Sommige scholen beschikken over een restaurant waar het mogelijk is om warme maaltijden of belegde broodjes te nuttigen. Is dat bij jouw kind(eren) zo? Breng de school dan zeker op de hoogte in het geval van allergieën of intoleranties. Ook als je dit de voorgaande jaren al deed, kan een kleine reminder nooit kwaad.

Wist je trouwens dat wanneer een school maaltijden aanbiedt, die bekend moet zijn bij het FAVV? Op die manier kan de organisatie reageren wanneer er zich een incident zou voordoen, of dit probleem zich nu op het niveau van het schoolrestaurant of ergens anders in de voedselketen (bv. bij de leverancier) bevindt.

Een schoolrestaurant wordt om de twee of vier jaar gecontroleerd door het FAVV, afhankelijk van of de maaltijden ter plaatse worden bereid of niet. In 2021 voerde het FAVV 1.505 controles uit bij schoolkeukens. Met een mooi resultaat: maar liefst 84,5% kreeg een grote onderscheiding!

Lunch meenemen? Wees aandachtig!

Bereid je liever thuis een lunch voor, zoals boterhammen of salades, wees je er dan van bewust dat een brooddoos een broeihaard voor bacteriën kan zijn als deze op kamertemperatuur wordt bewaard. Zeker bij warm weer, kies je daarom bij voorkeur voor voedingsproducten die minder temperatuurgevoelig zijn. Vermijd bijvoorbeeld rauwe vis of vlees zoals filet americain, hesp, tonijn of garnalen, die op een maximumtemperatuur van 7 °C bewaard moeten worden om een voedselvergiftiging te voorkomen.

Het FAVV raadt scholen aan om een koelkast te voorzien voor de lunchpakketten van leerlingen. Als die mogelijkheid er niet is, kan een koeltas met koelelementen een oplossing bieden. Stop als alternatief wat ijsblokjes in een zakje bij de brooddoos zodat de maaltijd koel blijft.

Welk beleg bewaart het best?

Makkelijker is natuurlijk om voor producten te opteren die het risico op voedselvergiftiging tot een minimum beperken. Voorbeelden zijn hardgekookte eieren, gedroogde ham, tapenades, harde kazen, confituur, honing… Deze producten bewaren langer, ook als ze even niet gekoeld worden.

Check tevens zeker de houdbaarheidsdatum (TGT, “te gebruiken tot”) van alle voeding die je gebruikt!

Hygiëne first

Een belangrijke factor voor een voedselveilige schoollunch heb je zelf in handen. Denk je er elke avond aan om de brooddoos van je kids te controleren op achtergebleven etensresten en ‘m een grondige reinigingsbeurt te geven? Een rondje in de vaatwasser is de veiligste methode. Vergeet ook niet om drinkflessen regelmatig uit te spoelen. Hiervoor bestaan er speciale reinigingstabletten die komaf maken met alle vuil en bacteriën.

 

Kleine overwegingen maken het verschil om te verzekeren dat je kids een voedselveilige start van het schooljaar maken. Pas jij onze tips thuis toe? Het FAVV steekt je alvast een pluim op de hoed!

We zien graag welke schoollunches of tussendoortjes jij met je maaltijdscheques van Edenred samenstelt. Tag ons in jouw back-to-schoolkiekjes op Facebook of Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen