Aan tafel! Handleiding voor ouders.

|In de kijker

Geduld en volharding. Dat zijn dé twee ingrediënten die je nodig hebt wanneer je kleine schat halsstarrig 'neen' zegt bij de aanblik van dat kleurrijke bordje dat jij met veel liefde en creativiteit op tafel hebt getoverd. En ja, voor veel ouders zijn die eetmomenten een zware beproeving. Je culinaire talenten worden al een tijdje niet meer naar waarde geschat. Je lieve kroost wil namelijk enkel nog nuggets, frietjes en pastastrikjes. Een zenuwslopende strijd en harde confrontatie loeren om de hoek.

Maar geen paniek! Deze periode van 'voedingsneofobie' gaat voorbij. Kinderen zijn ook maar mensen, met een eigen willetje. Niets abnormaals dus. 😉

Tijdens deze intense periode weigeren kinderen trouwens wel meer. Kleuren, texturen, combinaties ... Werkelijk alles schiet hen in het verkeerde keelgat. En elke onderhandelingspoging is gedoemd tot mislukken. Aandringen, dreigen, straffen, uit je slof schieten ... Daarmee gooi je alleen maar olie op het vuur. Maar hoe reageer je dan wel op die kleine duivel je lieve schat die van elke dag een ware uitputtingsslag maakt?

Het 9-stappenplan van onze voedingsdeskundige Sylvie

Broccoli is essentieel om te groeien, maar daar heeft je kind natuurlijk lak aan. Het 'gezondheidsaspect' is namelijk helaas geen doorslaggevend argument om toch van die heerlijke gratin te eten.

Je kind zal heus niet sterven van de honger. Laat je dus niet gek maken als hij/zij weer eens iets weigert. Eet je kind niet? Dan heeft hij/zij geen honger. Schotel niet systematisch zijn/haar favoriete maaltijden of desserts voor omdat hij/zij toch maar iets zou gegeten hebben. Kinderen hebben dat spelletje namelijk snel door.

De smaakzin is helaas niet aangeboren, maar ontwikkelt zich wel gaandeweg. Het is een werk van lange adem, zeg maar. Je kleine (b)engel zal zijn/haar neus optrekken voor vis, rode biet of prei, terwijl snoep, koekjes of croissants (enkelvoudige koolhydraten) er met de grootste glimlach in gaan. Geef je kind dus elke middag en avond een kleine hoeveelheid groenten: een half prinsessenboontje, twee schijfjes wortel, drie erwtjes. Uiteindelijk zal hij/zij dat wel eten. Verhoog de porties dan heel heel héél voorzichtig. En dan ... de smaak van de overwinning!

Eet hetzelfde als je kleine spruit. Probeer kinderen geen groenten of vis te laten eten terwijl je zelf je tanden in een hamburger zet. Logisch. Kinderen doen namelijk graag alles na.

Schakel je kind in als hulpkok. Doe samen de boodschappen en laat hem/haar alle ingrediënten aanraken. Laat je kind thuis geblinddoekt verschillende kruiden ruiken: vanille, kaneel, kardemom, komijn ... Een leuk spelletje dat hen vertrouwd maakt met allerlei geuren én de zintuigen prikkelt. Wedden dat je kleine schat op den duur zelf graag nieuwe smaken en geuren uitprobeert? Zout of zoet? Zelf thuis koken, dát is het belangrijkste. Aanraken, ruiken, proeven ... Met dit totaalpakket heb je het meeste kans op succes!

Laat je kind zelf opscheppen, zoals de grote mensen. Je zal versteld staan van zijn/haar porties. Maar de gouden regel: je kind moet zijn/haar bord leegeten. Geef je kind vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Wees slim! Groenten verborgen in een romige puree of gehaktschotel gaan erin als zoete koek. Jij wordt gegarandeerd de koning van het camoufleren! Probeer eens een chocoladecake met rode biet. Zo lekker! En je kind is zich van geen 'kwaad' bewust. Of een courgettebrood. Wat niet weet, niet deert. Kinderen likken er hun vingers bij af.

Ga niet te snel! Wees geduldig en werk stap voor stap. Na het 'wegtoveren' is het tijd om de groenten al eens voorzichtig 'tevoorschijn te halen'. Overdrijf niet qua hoeveelheid, maar laat nu geleidelijk aan kleine stukjes van die 'oh zo gevreesde' groenten in hun favoriete gerechtjes opduiken. Spaghetti bolognese? Laat al eens wat stukjes courgette, wortel of aubergine zitten. Je zal zien: dit werkt perfect! Verhoog stilaan de porties wanneer zijn/haar ogen niet langer voor groot alarm in de hersenen zorgen.

Kan je kind niet snel genoeg weg zijn bij de aanblik van een zoete aardappel? Frituur ze in de oven met wat kruiden (tijm, oregano ...). Je krijgt dit verkocht als warme broodjes! Want gegrilde groenten vallen doorgaans meer in de smaak.

En tot slot nog een laatste tip: beloon kinderen nooit of te nimmer met iets lekkers. Zo creëer je namelijk een ongezonde relatie met voeding. Zeg dus liever niet "als je braaf bent, krijg je een snoepje".

Maak je geen zorgen. Je geduld zal effectief op de proef worden gesteld, maar de aanhouder wint.

Een sneeuwman van puree? Een vulkaanuitbarsting met tomatensaus? Tekenfilmfiguren van pastinaak en venkel? Test onze tips en laat ons weten wat je ervan vindt op onze Facebookpagina Edenred Belux of op Instagram @EdenredBe.

Pssst! Nog andere tips? Je weet ons te vinden! 😉

Deze tips krijg je van Sylvie Dejardin, voedingsconsulente en partner van het Europese FOOD-programma. Dit programma is erop gericht werknemers, werkgevers en restauranthouders bewust te maken over gezonde, lekkere voeding, vooral tijdens de middagpauze. Sylvie organiseert ook allerlei evenementen over gezondheid, zoals conferenties, speed coaching, gezond ontbijt en praktische workshops.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen