6 tips voor de ideale barbecue

|Tips

Nu het opnieuw mooier en warmer weer wordt, halen we de barbecue ongetwijfeld snel weer boven. Wij kijken er al naar uit, want er gaat niets boven een gezellige barbecue met familie of vrienden, met lekker gegrild vlees en overheerlijke salades op tafel. Maar voor je je barbecue van stal haalt en in de keuken aan de slag gaat, neem je beter enkele voorzorgsmaatregelen.

Bij warm weer krijgen allerlei micro-organismen namelijk vrij spel. Wat kun je doen om het risico op voedselvergiftiging te beperken en onaangename verrassingen te voorkomen? Onze partner, het FAVV, geeft je graag enkele tips voor een zorgeloze barbecue! Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waakt over de veiligheid van ons voedsel.

1. Bereid je materiaal goed voor

We geven het toe, dit is zeker niet de leukste stap. Maar wel een heel cruciale! Om je barbecue goed schoon te maken, zet je de branders het best op de hoogste stand voordat je gaat grillen.

Verhit dan alles tot er geen rook meer te zien is. Geen rook meer = geen vetten of verkoolde vleesresten meer! Ook het rooster moet je zorgvuldig schoonmaken. Droog het vervolgens af met een microvezeldoek.

We raden je eveneens aan om zuivere houtskool te gebruiken, bekijk de verpakking dus aandachtig. Vermijd vuil, behandeld, gebeitst of harsachtig hout.

2. Hou rauw en gekookt voedsel gescheiden

Als je verkeerd omgaat met rauw en gekookt voedsel, kan er kruisbesmetting ontstaan. Scheid eerst vlees en gevogelte van elkaar en hou ze ook uit de buurt van ander voedsel, zowel in je koelkast als op de barbecue.

Leg gekookt voedsel nooit op het bord of de snijplank waarop je rauw voedsel hebt bereid. Hetzelfde geldt voor je bijgerechten! Gebruik bij voorkeur twee snijplanken: één voor vlees (of gevogelte, vis ...) en één voor gekookt voedsel en gewassen groenten.

Pas tot slot ook op met marinades en sauzen! De sauzen en marinades van rauw vlees of vis mag je absoluut niet hergebruiken voor bereide gerechten.

3. Bereid je eten langzaam

Lekker barbecueën kost tijd! Het vergt wat geduld, ook al begint je maag steeds luider te knorren. Begin je voedsel pas te garen wanneer de houtskool of het hout zijn veranderd in een bed van witte, gloeiende kooltjes.

Waarom? Omdat bij het contact tussen de (eerste) vlammen en je vlees giftige stoffen kunnen ontstaan, ook wel polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) genoemd.

Onthou vooral deze drie belangrijke tips:

  • Leg het rooster minimaal 10 cm boven de kooltjes.
  • Voorkom vlamvorming.

Laat geen vet op de kooltjes druipen, wanneer het vet op de kolen valt kunnen er schadelijke stoffen (PAK’s) vrijkomen.

Dooft het vuur sneller dan verwacht? Steek de barbecue dan gerust opnieuw aan, maar leg het rooster er pas weer op wanneer de houtskool mooi grijs is geworden.

4. Breng het juiste eten op het juiste moment naar buiten

De temperatuur is vanzelfsprekend een van de belangrijkste factoren bij de ontwikkeling van bacteriën. Daarom is het essentieel dat de meest bederfelijke levensmiddelen en die met het grootste risico op voedselvergiftiging, zoals vlees, vis en gevogelte, van in de winkel tot ze op de barbecue belanden koel worden gehouden.

Je haalt je voedsel dus het best op het juiste moment uit de koelkast. Je beseft het misschien niet, maar op amper een paar uur tijd vermenigvuldigt het aantal bacteriën met duizend!

Pas daarom de twee-urenregel toe: stop alle bederfelijke etenswaren binnen twee uur nadat je ze hebt gekocht of bereid in de koelkast of diepvriezer. Is het erg warm? Beperk die tijd dan tot één uur en gebruik indien mogelijk ook een koelbox.

Goed om te weten:

5. Ontdooien? Ja, maar niet zomaar!

Ontdooi etenswaren NOOIT op kamertemperatuur. De beste plaats om vlees of gevogelte te laten ontdooien, is in de koelkast.

Je kunt vlees, gevogelte, vis of zeevruchten ook in de microgolfoven ontdooien, maar dan moet je het daarna wel onmiddellijk bereiden. Marineren hoor je ook altijd in de koelkast te doen.

6. Restjes bewaren

Is er eten over? Wacht dan niet te lang om het in de koelkast te zetten. Restjes opwarmen doe je beter niet op de barbecue, omdat er dan schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Gebruik liever een pan of de oven. Hoe lang restjes houdbaar zijn, hangt af van het soort voedsel:

  • Bereide groenten zijn gemakkelijk drie tot vier dagen houdbaar.
  • Vis kun je in een luchtdicht doosje twee dagen bewaren.
  • Goed verpakt gebakken vlees blijft over het algemeen twee tot drie dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking.

 

Voilà, zó barbecue je volgens de regels van de kunst! Zolang je onze zes tips volgt, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! Dit artikel werd geschreven in samenwerking met het FAVV. Dat waakt over de veiligheid van de voedselketen, , van bij de boer tot op je bord. Met andere woorden: de grootste prioriteit van het FAVV is onze gezondheid!

Wat zijn jouw trucjes voor een geslaagde barbecue? Deel je tips door ons te taggen op Facebook of Instagram. Tot binnenkort!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen