5 tips voor een veilig eindejaarsdiner

|In de kijker

Over enkele dagen is het zover: dan vieren we Kerstmis en Nieuwjaar! En bij de eindejaarsfeesten horen natuurlijk lekkere, gezellige diners met familie en vrienden.

Sta je zelf achter de kookpotten? Denk er dan aan dat producten zoals zalm, foie gras en oesters extreem gevoelig zijn. Ga er dus zo voorzichtig mogelijk mee om. Wist je dat je door rauwe vis te snijden en daarna hetzelfde mes voor rauw vlees te gebruiken, indigestie of zelfs voedselvergiftiging kunt veroorzaken?

Wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan, dan moet je enkele eenvoudige vuistregels onthouden. Onze partner, het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen), deelt vijf tips met je om je feestgerechten op een veilige manier te bereiden en te bewaren. Want het zou zonde zijn om 2022 in mineur af te sluiten!

Wat doet het FAVV?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen waakt over de veiligheid van de voedselketen en de kwaliteit van ons voedsel. Zij zorgen ervoor dat de producten en levensmiddelen die we verbruiken betrouwbaar, veilig en beschermd zijn. Het FAVV controleert alles van op de boerderij tot op het bord.

Hun belangrijkste taak is het voorkomen en beheren van incidenten in de volledige voedselketen. Met andere woorden: de grootste prioriteit van het FAVV is onze gezondheid! Het FAVV voert ook controles uit in alle handelszaken in de voedingsindustrie. Hier lees je alle maatregelen en initiatieven waarmee het Agentschap de gezondheid van de consument waarborgt.

1. Een topkoelkast

Een propere koelkast, dat is goed. Maar een propere én netjes geordende koelkast, dat is nog beter! Ruim je koelkast dus wekelijks op, sorteer de inhoud en maak ze elke maand schoon. Daarvoor heb je niet meer nodig dan een zachte spons en wat azijn. Let wel op dat je geen schuurspons gebruikt, want die maakt kleine krasjes waarin bacteriën zich helemaal thuis voelen.

Tweede tip: laat restjes een paar minuten tot op kamertemperatuur afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Waarom? Om condensatie zoveel mogelijk te voorkomen, want vocht trekt bacteriën aan. Zorg er ook voor dat je alle voedingsproducten en bereidingen met een deksel of huishoudfolie afdekt.

Om te voorkomen dat schadelijke micro-organismen zoals bacteriën in je koelkast gaan woekeren, bewaar je vergelijkbare producten in daarvoor geschikte recipiënten. Gebruik bijvoorbeeld doosjes of glazen potten en schotels.

2. Goede gewoontes

Een gouden regel voor een onberispelijke voedselhygiëne: meng nooit rauw en gekookt voedsel! De reden is eenvoudig: rauwe levensmiddelen zijn niet behandeld. Daardoor bestaat er een risico op kruisbesmetting.

Was je keukengerei af en wissel het na elk gebruik. We geven het eerlijk toe: dat doen we niet graag, want ofwel hebben we geen tijd, ofwel geen zin. Maar het is wel een van de efficiëntste manieren om voedselbesmetting te voorkomen. Als het echt niet kan, verwerk dan altijd eerst de producten die je rauw zult eten en eindig met de producten die je gegaard eet. 

3. Een oesterschotel? Ja, maar …

Wat zou een feestmaal zijn zonder een schotel oesters? Met deze vier tips voorkom je onaangename verrassingen:

  • Als je oesters in de winkel koopt, neem dan een gesloten verpakking met een label waarop de soort en de verpakkingsdatum vermeld staan.
  • Leg ze plat in de koelkast met de bolle kant naar onderen, zodat het water er niet uit loopt.
  • Je kunt oesters acht tot tien dagen bewaren. Leg ze bij voorkeur in de groentelade van de koelkast. En vries ze vooral niet in!
  • Open de oesters pas op het laatste moment. Oesters eet je vers, maak ze daarom pas op het laatste moment open..

4. Voor vleeseters

Bij de eindejaarsfeesten hoort natuurlijk voor sommigen fijn stukje vlees. En wat is er verfijnder dan wild? Als je van plan bent een wildmenu op tafel te zetten, denk dan aan het volgende:

  • De jager bij wie je je vlees koopt, moet je een certificaat voorleggen dat bevestigt dat het vlees aan de normen voldoet.
  • Als je everzwijn rechtstreeks bij een producent koopt, zorg er dan voor dat je een bewijs krijgt dat het vlees getest en vrij van trichines (parasitaire rondwormen) is. Die parasieten kunnen ziektes veroorzaken bij de mens.
  • Om wild malser en rijper te maken, moet het goed gekoeld worden. Vergeet niet dat je wild altijd in de koelkast of in de microgolfoven moet ontdooien, NOOIT op kamertemperatuur!

5. Last but not least

Sluit je het feestmaal traditioneel af met een lekker ijsje? Onthoud dan deze vijf tips:

  • Als je je roomijs in de winkel koopt, doe je het idealiter in een isolerende zak en ga je zo snel mogelijk naar huis. Heb je een lange boodschappenlijst? Koop het ijs als laatste aan!
  • Roomijs moet je bij minstens -9 °C bewaren. Zet het dus in het koudste deel van je diepvriezer.
  • Bereid je je dessert zelf? Maak je materiaal dan goed schoon, zeker als je meerdere bereidingen na elkaar maakt.
  • Vind je roomijs het lekkerst als het zacht is? Zet het dan 20 of 30 minuten in de koelkast voordat je het opdient. Dat is veel beter dan het op kamertemperatuur te laten opwarmen.
  • Om voedselbesmetting te voorkomen, mag je ontdooid roomijs nooit opnieuw invriezen.

 

Met deze nuttige tips (met dank aan het FAVV) loopt jouw feestdiner straks op rollades ... euh, rolletjes! Bestel je je gerechten online? Controleer dan of de traiteur erkend is door het FAVV. Op de website Foodweb.be staan alle handelszaken die bekend zijn bij het FAVV. Je vindt er ook de meest recente inspectieresultaten.

Iets opgestoken van dit artikel? Volg ons op Instagram of Facebook om geen enkele nuttige tip te missen. En laat je vrienden en familie hetzelfde doen! Misschien kunnen zij onze tips ook goed gebruiken.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen