3 Tips om snacken te verminderen
Onrustig keukenkastjes opentrekken op zoek naar een knabbel, ’s avonds laat de voorraadkast doorzoeken of de hele dag door naar de koelkast lopen om een snack te nemen. Herken je dat haast onweerstaanbare gevoel om te willen snacken? Wil je minder tussendoor snacken en gezonder snacken? In dit artikel gaan we in drie stappen naar beter snacken, met heldere inzichten, tips en advies.
1. Moeder, waarom snacken wij?
In Japan hebben ze er een prachtig woord voor: kushisabishii. Letterlijk betekent dit: eten als je geen honger hebt omdat je mond eenzaam is.
Een eenzame mond is misschien een goed excuus om er nog een koekje in te stoppen. Maar écht inzicht in hoe snacken werkt in ons menselijk brein kan helpen bij het weerstaan van die drang om telkens weer iets te eten te nemen.
Happy stofjes in het brein
Valt het je op dat vooral zoete, zoute of vette snacks onweerstaanbaar lijken? Dat is niet toevallig. In ons brein komt er dopamine vrij als we eten, dat is een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel. De dosis dopamine die vrij komt ligt een pak hoger bij snacks die veel suiker, zout of vet bevatten. Onze hersenen grijpen er dan ook graag naar terug.
Bloedsuikerschommels
De dopaminerush drijft ons richting snacks, maar ook de bloedsuikerspiegel moedigt ons er flink bij aan. Eten we iets met veel suiker, zout of zetmeel, dan piekt het suikergehalte in ons bloed instant. Kort daarna valt deze piek genadeloos naar beneden, waardoor we snel opnieuw de behoefte voelen om iets te eten.
2. Train je brein
Los van de biologische oorzaken van snacken, gooit ook ons drukke leven roet in het eten. We rennen vaak van het één naar het ander en plannen veel activiteiten op één dag. Daardoor is het makkelijker om snel iets te snacken, dan om tijd te besteden aan een gezonde maaltijd of na te denken over een gezonde snack. Ook als we moe zijn van al die drukte grijpen we sneller naar vet of gesuikerd eten.
Er zijn enkele technieken die de drang naar snacks kunnen verminderen:
- Plan vooraf een weekmenu: Bepaal bijvoorbeeld op vrijdag- of zondagavond wat je de week erop zal klaarmaken en ga één keer om boodschappen. Zo moet je niet last minute en mét honger beslissen wat je zal eten, waardoor je gezondere keuzes maakt. Bovendien breng je zo minder vaak bezoekjes aan de supermarkt, waardoor de verleidelijke snacks je niet elke dag toelachen.
- Kies voeding met veel vezels: Zo krijg je trage suikers binnen die ervoor zorgen dat je minder snel een hongergevoel krijgt. Je hoeft daarom niet je hele voedingswijze om te gooien. Simpele trucs maken al een groot verschil, zoals een volkoren hamburgerbroodje kiezen in plaats van een wit, of volkoren pasta klaarmaken in plaats van witte pasta.
- Eet traag, kauw lang: Snacken gaat vaak heel snel. We hebben de drang om gedachteloos te proppen en te schrokken. Terwijl: wanneer je bewust vertraagt tijdens het eten, slechts één chipje tegelijk neemt, daar lang op kauwt en dan pas het volgende neemt, voel je veel duidelijker dat je eigenlijk voldoende hebt gegeten.
- Beslis om na het avondmaal niets meer te eten: Wat daarbij helpt is om meteen na het eten je tanden te poetsen. Wanneer je gedachten in de loop van de avond richting ‘wat zal ik snacken’ gaan, kan je eenvoudig terugvallen op het besluit om niets meer te eten ’s avonds. Leid jezelf af door iets totaal anders te doen.
3. Check je snacks
Bouw obstakels in
De allerbeste manier om minder te snacken en gezonder te eten is natuurlijk om geen ongezonde snacks in huis te halen. Omdat dit wel heel radicaal is en je misschien niet de enige huisbewoner bent, kan je ook opteren om snacks zoals koeken, chocolade en chips op een moeilijker bereikbare plaats te stockeren. Gezondere snacks zoals noten, fruit of gedroogd fruit leg je dan weer binnen handbereik. Terwijl je op een stoel aan het klimmen bent om bij de chips te geraken, heb je tijd om van mening te veranderen en een mandarijntje kiezen.
Snack gezonder
Geef je lijf een break en maak van snacken een vitaminekick in plaats van een suikerbom. Maak bewust een lijstje met alternatieven en haal deze gezondere ingrediënten in huis. Zet alle snacks die je lekker vindt op een rij en bedenk er telkens een even lekker, maar gezond alternatief voor.
Heb je graag een knapperige snack met een dip erbij? Overweeg dan wortelstaafjes met hummus. Snack je liever iets zoets? Ga dan voor appelschijfjes met pindakaas. Blauwe bessen vormen een ideale vervanger voor snoep, en je kan ze zelfs invriezen voor die extra frisse bite.
Het feit dat je wat tijd en moeite moet steken in het klaarmaken van deze snacks, helpt ook om minder te snacken.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.